Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Инструменти и свредла за пробиване на отвори в различни материали, монтаж на огледала

Днес ще си говорим за електрическите инструменти за пробиване на отвори и свредлата, които трябва да се използват за работа с различни материали. Ще ви покажем как да пробивате дърво с различни свредла и специализирани фрези. Ще научите тънкостите за пробиване на метал. А за правенето на отвори в зидария и бетон ще използваме перфоратор и свредла с SDS захват.
След това ще ви покажа как да си монтирате сами аксесоарите и огледалото в банята. Ще монтираме вградено огледло в плочките и ще залепим огледало върху плочките.

Пробиване на отвори в различни материали

Ще разграничим различните свредла  за пробиване на отвори в различни материали.

Но преди това трябва да отскочим до Ташев Галвинг, за да напазаруваме.
Няма как да пробивате различни материали с едно и също свредло, Освен, че са с различна твърдост, те имат различна структура и коренно различни физико - механични свойства.
Затова и производителите предлагат различни свредла. Няма никакъв смисъл да пробиваш дърво с твърдосплавно свредло. Ако все пак  упорито се опитваш да пробиеш бетон, със свредло за дърво, пак няма да ти се получи.


Дърво обаче може да се пробива и със свредло за метал.
Затова за всеки материал – правилното свредло. Ако не знаете – питайте.

За пробиване на отвори в дърво и метал ви е достатъчно да имате винтоверт или бормашина.
Но за по-сериозните отвори в тухли и бетон ви трябва перфоратор със SDS  захват на патроника.

пробиване на дърво

Свредлата също са с SDS Plus или SDS Max захват.  Това осигурява друг вид движение на свредлото и пробиването е по-лесно. Не мога да кажа, че е по-тихо, но като е по-лесно и по-бързо, съседите докато се усетят и ще сте пробили отворите.

 

Монтаж на огледала


Огледалото се поръчва по размер след като са залепени плочките. Трябва да се предвиди и фугата между тях. За лепенето ще ви трябва неутрален силикон.

монтаж на огледало

Неутралният силикон или специалният силикон предназначен за лепене на огледала не повреждат покритието на гърба на огледалото – така наречената амалгама.

лепене на огледало
Силиконът се нанася с пистолет за силикон, ако нямате си купете.

Ако ще лепите огледалото върху плочките, освен силикон ще ви трябва и двойнозалепващо тиксо. Ще видите по-късно за какво е то.

Предполагам са ви останали малко дистанционери или кръстчета от лепенето на плочките. Използвайте същите, за да имате същата фуга.
Ще ви трябва и хартиено тиксо.