Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Смяна на счупена плочка

На мострата, която сме подготвили, ще отстраним една от средните плочки, която  е спукана. Защо се е спукала, няма да уточняваме.
Ние ще премахнем и ще сменим спуканата и счупена плочка. Ще използваме многофункционален инструмент осцилатор, за да изстържем фугата и лепилото под плочката.

Премахване на фугата около счупената плочка

За да премахнем фугиращата смес около спуканата плочка слагаме  подходящата приставка. То на нея дори си пише, че е специално за фуги. Поставянето става много лесно. Отключва се патронника с леко издърпване напред, слага се приставката, заключва се патронника и лоста отново се сваля в изходно положение. 

премахване на счупена плочка

Ако имате притеснения започнете на по-бавна скорост, после увеличете постепенно скоростта, така че да се чувствате комфорно при работата.

Използвайте тази приставка при достатъчно широка фуга око счупената плочка. Ако фугата е много тясна, диамантеното острие би могло да нарани съседните плочки, които са си здрави и няма нужда да се сменят.

Тънкото острие на приставката прониква във фугата между плочките и буквално изтъргва фугиращата смес по цялата дължина на плочката.

Ще изсмучем праха, за да проверим дали сме изчистили цялата фугираща смес в дълбочина. То понякога, плочките се държат на стената главно от фугиращата смес. Но ние нямаме този късмет. Ще трябва да я ударим леко с чук, за да я направим на по-малки парчетата, които се отстраняват по-лесно.


Премахване на лепилото под спуканата плочка

Слагаме другата приставка, с която ще отделим спуканата плочка и лепилото от основата. Вибриращата пластина подравя лепилото и така плочката се отделя от основата. Трябва да сте направили плочката на достатъчно малки парчета, така че да можете да ги подровите с инструмента.

Най-сигурният начин да проверите хидроизолирал ли е майсторът банята е да махнете произволно избрана плочка. 
Премахвате я по показания начин и ще видите. Ако всичко е наред – залепете нова.

Всички остатъци от лепило трябва да са напълно отстранени. Едва тогава можете да залепите плочката и да я фугирате.
Ако счупената плочка е била на пода, залепете я с лепило за плочки. Ако е на стената, можете да я залепите и с монтажно лепило.

Важно е тя да е на едно ниво с останалите плочки. Ако е потънала, вдигнете я внимателно и добавете лепило, ако е над другите – отсранете част от лепилото. 
След това я фугирайте. Внимавайте да не сложите прекалено много лепило, което да избие във фугите и да пречи при фугирането.

Готово, сменихме счупената плочка без никакви следи и поражения по останалите плочки.