Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Изработване на малката масичка

Ще ви покажем как да изработите малка дървена масичка без видими сглобки. Ще използваме потапящ циркуляр, който ще вземем под наем, за да отрежем краката на масичката под прав ъгъл. След това ще оразмерим и отрежем плота за масичката.


Сглобяването на тази малка масичка ще направим с помоща на комплект за пробиване на отвори под ъгъл на Wolfcraft.

Ако сте си задавали въпроса за продължителността на живот на дървените мебели или малките масички, неминуемо сте стигнали до извода, че той зависи от стабилността на сглобките. 
Дървените части могат да бъдат съединени чрез т.н. неразглобяеми сглобки, където задължително се използва лепило, и раглобяеми сглобки, където се използват винтове. Отделните детайли се съединяват, но след време могат да бъдат разглобени без да бъдат повредени. 

Но да се захващаме за работа със изработката на малката масичка.

Шлайфане на детайлите за малката масичика

шлайфане на малката масичкаНикога не е излишно едно шлайфане на нарязаните детайли преди сглобяване.

За шлайфането на дървените крака и плота ще използваме орбитален шлайф. Избираме шкурка за дърво. Позиционираме я спрямо отворите за отвеждане на праха, притискаме  и готово – можем да започваме. 
Машината трябва да се движи плавно по повърхността на детайла, без голям натиск. 

Не шлайфайте дърво с шлифовъчни листове, предназначени за метал. Замърсените и износени листове трябва да се сменят навреме, защото резултат няма да има, а дървото, което е все пак мек материал, може да бъде наранено.

Детайлът трябва да е фиксиран неподвижно към плота на масата със стеги. Така държите инструмента стабилно с две ръце и контролирате силата на натиск.

И когато свършите със шлайфането почистете финния прах, останал по плота на масата, за да не го вдишвате по време на работа.

Краката за малката масичка вече са готови, сега ни трябва и плота.

Рязане на плота за малката масичка

рязане на плота на масичкатаЗа рязане на плота ще използваме обикновен ръчен циркуляр.

Първата операция е точното оразмеряване. Тук пак важи правилото три пъти мери, веднъж режи.

Пък не е излишно и да провериш. Често се налага проверка на правия ъгъл при рязане и след това при сглобяването на различните детайли. 
Дето се казва, ей така, за сигурност.
Дискът на акумулаторния циркуляр реже на 38  мм от края на металната основа и затова линията за рязане трябва да е отбелязана точно.

За да можем да водим циркуляра по линията, ще фиксираме една помощна летва. Може да се използва алуминиев мастар или нивелир с достатъчна дължина. Нивелирa фиксираме към плота с ръчните стеги.
Ще си вземем батерията от винтоверта.
Фиксираме водещия мастар на точно 38мм от линията за рязане. Това е разтоянието от режещия диск до борда на циркуляра. Дори е написано върху инструмента.
За всяка работа трябва да се използва подходящия инструмент. Така резултатът е по-добър и работа е по-лесна. Циркулярът е инструмент за праволинейно рязане. Не използвайте прободен трион или така нареченото зеге, когато имате да режете дълъг детайл по права линия.

При работа с ръчен циркуляр металната основа трябва да е стабилно легнала върху повърхността на детайла.

За да бъдат ефективни, правилата за безопасност трябва да се прилагат всеки път - без изключения. Превръщането на безопасността в навик увеличава удоволствие от работата и намалява вероятността от нараняване.
Когато работите с електрически инструменти винаги дръжте корпуса  правилно и стабилно.

Шлайфане на плота за малката масичка

шлайфане на плота на малката масичкаЩе шлайфаме повърхността на плота с орбиталния шлайф. С ръчните стеги фиксираме обработвания детайл към плота на масата. 
При работа с по-мека дървесина, каквато е чамовата, инструментът се придвижва плавно, без натиск, за да не се нарани повърхността и да не остават следи от шкурката.


Сглобяване на малката масчика с комплект за побиване на отвори под ъгъл на Wolfcraft

сглобяване на малката масичкаИ така нарязаните детайли нека да станат на маса.
Е, не става с магически заклинания и затова ще използваме комплект за пробиване на отвори под ъгъл.

След това следва сглобяването на малката масичка.
Съединяваме краката на масата и така наречената царга. 

Винтове с различна дължина са приложени в комплекта, но те все някога ще свършат. Знаете къде да намерите винтове ако ви свършат тези от комплекта. 

За завиването използваме удължен накрайник – бит. И той е приложен в комлекта на Wolfcraft.

Отворите за винтовете остават от вътрешната страна и няма да се виждат, но за всеки случай в комплекта имаме и дибли отрязани под подходящ ъгъл за замаскиране и на тези отвори. Конструкцията на масата е готова. Сега остава да монтираме към нея и готовия плот. Отново ще използване същия шаблон за пробиване под ъгъл. Трябва само да направим по два отвора на страничните царги. През тях ще хванем плота с винтове. Завиваме и масата е готова.

Това е, лакирайте масата, не я боядисвайте, когато искате да се радвате на красотата на естественото дърво.

А къде ми е малката масичка. Някой ми е взел малката масичка.