Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Сглобяване на малката масичка и ремонт на счупена плочка

Днес ще ви покажем как да си направите малка дървена масичка без видими сглобки. Ще използваме специален шаблон да пробием отвори за винтовете под ъгъл.
След това ще видите как да смените счупената или спукана плочка в банята, без да нараните здравите плочки.

Сглобяване на малка масичка за 15 минути 

малката масичка Ако ви кажа, че за половин час ще имате нова маса, сигурно няма да ми повярвате.
Но ако всичко е добре планирано, сглобяването на цялата маса ще ви отнеме и по-малко време.
Той и Джейми Оливър прави вечеря за 15 мин., ама всичко му е подготвено предварително.

Затова и ние ще се подготвим с необходимите детайли и инструменти и чак след това ще сглобяваме. Но какво ще ни трябва ще разберете малко по-късно.
В миналото предаване ви показах как да пробиете плочките в банята без да ги спукате. Но ако сте пропуснали този епизод и  все пак това се случи – днес ще ви покажа как да смените спуканата плочка, така, че никой да не разбере, че сте изложили при пробиването на отворите. 

И накрая, ако ни остане време ще си поговорим за видовете лепенки, или т.н. тиксо. Коя лепенка за какво се използва и до какво може да доведе грешната лепенка на грешното място.


Инструменти за изработка на масичката

потапящ циркулярКакто каза Стенли, за да сглобим бързо масата, трябва да си подготвим  необходимите инструменти и материали.

Една маса най-общо казано се състои от 4 крака и плот върху тях. Може да отидете във всеки един мебелен магазин и да се изберете маса, но голямото удоволствие и гордост е да си я направите сами. В нашият случай ще ни трябват няколко рендосани летви от сух материал за краката и готов плот от масивна дървесина. 

До тук добре. Но за точното перпендикулярно скрояване на краката на масата ни трябва т.н. наречения потапящ циркуляр. И тъй като няма да режем промишлени количества детайли, ще го вземем под наем.

Шаблон за сглобяване под ъгъл

шаблон wolfcraftМного е важно масата, която сте решили да си направите да изглежда красива и елегантна. Не трябва да се виждат никакви винтове или други разглобки. 
И ако бяхме професионални дърводелци щяхме да направим конструкцията с редица сложни машини и специални сглобки, но ние ще използваме само един уникален шаблон за пробиване под ъгъл.

И тъй като в комплекта има всичко необходимо -  дори и винтове, няма да взимаме нищо допълнително. Но виж, добри стеги ще ни трябват. При работа с циркуляр, шлайфане или пробиване е важно детайлите да са здраво фиксирани. Така и двете ръце са свободни и работата с инструментите е сигурна.

И така, стигa приказки, а да се връщаме при Стенли, за да видим как от няколко летви, един плот и шепа винтове ще си направим красива холна масичка.


Смяна на спукана плочка

смяна на счупена плочкаТо така се почва, първо ти взимат масичката, после ти пука плочката. Независимо каква е причината за спукването, защото може да бъде най-различна, подходът при ремонта трябва да бъде един и същ.
Ще използваме мултифунционалния инструмент и подходящи за тази работа приставки.

Това, което трябва да се направи е първо да се отсрани напълно фугиращата смес от всички страни на повредената плочка, след това всички парчета от плочката и накрая да се премахнат остатъците от лепило под плочката.


И друго важно условие за ремонта е – да имате резервна плочка. Така че не изхвърлайте плочките след ремонта на банята, защото не се знае кога ще ви потрябват.