Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Вакуумните слънчеви колектори - ефективност и често задавани въпроси

19
гласа
Вакуумните слънчевите колектори са най-енергоспестяващият начин за получаването на топла вода за битовите нужди за домакинствата. Предлаганите от Емде Солар модели слънчеви колектори са от най–новото технологично поколение, като техния дизайн позволява улавянето и усвояването на 98 % от слънчевите лъчи, като получената енергия се предава без значителни загуби.
Вакуумните слънчеви колектори - ефективност и често задавани въпроси-1 Вакуумните слънчеви колектори - ефективност и често задавани въпроси-2

Вакуумните слънчевите колектори са най-енергоспестяващият начин за получаването на топла вода за битовите нужди за домакинствата. Предлаганите от Емде Солар модели слънчеви колектори са от най–новото технологично поколение, като техния дизайн позволява улавянето и усвояването на 98 % от слънчевите лъчи, като получената енергия се предава без значителни загуби.

Слънчевите системи с вакуумни тръби са най – предпочитаните на пазара, поради доказаната им ефективност и безпроблемна работа.

Принципът на работа на тръбите на вакуумните слънчеви колектори е сравнително прост. Дизайнът им наподобява термос, тоест направени са от два слоя стъкло с наличието на вакуум помежду им. Външният слой на тръбите е направен от боросиликатно покритие, което осигурява максимално проникване на слънчевите лъчи. Именно тази уникална технология прави колекторите най – ефикасните предлагани на пазара.

Някои от основните предимства на вакуумните слънчеви колектори са:

 

 • Вакуумните колектори започват да отделят топлина до две минути след тяхно излагане на слънце.
 • Имат ниско тегло с много здрава конструкция.
 • Лесно и бързо се свързват към вече съществуващата водна система.
 • Отдават топлина не само при наличието на пряко слънцегреене, но и при по-слабо слънце, облачно време или мъгла, макар и с по–ниски стойности
 • Изключително устойчиви на атмосферни влияния и природни катаклизми.

 

Ако сте от хората, които имат много въпроси относно качеството и ефективността на предлаганите слънчеви колектори, от Емде Солар отговарят на най-често задаваните въпроси от техните клиенти:

 

1. Ефективни ли са слънчевите колектори през зимния сезон?


През облачните зимни дни и наличието на минусови температури трудно могат да се достиган високи стойности на загряване. Ефективността на колекторите е зависима от температурата на околната среда, както и от температурата на водата във вече наличният водопровод, която варира от 10 градуса през зимния сезон и до 25 градуса през лятото. Поради разликата в околната температура в южните части на страната, слънчевите колектори показват малко по високи стойности на затопляне.

 

2. Могат ли да се използват слънчеви колектори при жилища на ниски етажи?


Да, биха могли да се поставят, но ще има по–висок първоначален разход на вода, преди топлата да достигне жилището (апартамента). Ако вашата кооперация се състои от пет етажа, преди водата да достигне до втория, ще изтекат между 2 или 3 литра. Може да се каже, че всичко зависи от дължината на водопроводните тръби.

 

3. Могат ли да замръзнат вакуумните тръби през зимата?


В райони където температурите достигат много ниски и минусови стойности трябва да се използват специални системи от затворен тип. Характерно за тях, е че при инсталирането им се запълват с антифриз. При колекторите за битова топла вода, които са от отворен тип, трябва да се източва водата, ако имат поставен отвор или да се извика техник от фирмата, който да зазими системата.

Тези системи не се препоръчват в райони с много големи и продължителни студове.

 

4. Има ли опасност колекторите да бъдат повредени при градушка ?


Производителят на вакуумни тръбни колектори дава гаранция за устойчивост при градушка с размер достигащ до 25 мм., макар да е възможно колекторните тръби да издържат и по–голям размер.

 

5. Необходимо ли е слънчевите системи да са обърнати винаги на Юг?


Основната предпоставка за обръщането на юг е използването на пълният капацитет на системата. Друга ориентация би намалила значително количеството слънчеви лъчи, които системата ще може да улови. Позволява се до 20 градуса отклонение на юг – югоизток, като това не води до големи отклонения в ефективността.

 

6. Освен на покрива, къде другаде могат да се монтират слънчеви колектори?


Системата може да се монтира навсякъде, но е задължително това да е пряко огрявано от слънцето място през деня. Така се гарантира максималната ефективност на цялата система.

 

7. До колко градуса достига затоплената вода?


Водата достига до максимум 98 градуса. Понеже системата е от ‘’отворен тип ‘’ няма опасност от никаква авария. Предлагат се смесителни устройства, които се монтират на изходната част на системата и могат да контролират нивото на температурата така, че тя да не надвишава 60 градуса. Тези ограничители са доста скъпи, но на нашият пазар се предлагат и по – евтини варианти чийто цени достигат до по–малко от 50 евро.

 

8. Под какъв наклон се монтират слънчевите колектори?


Повечето слънчеви колектори за топла вода за бита се монтират под ъгъл от 45 градуса спрямо хоризонталната равнина. Колекторите могат да се монтират и на покриви с наклон от 25 до 50 градуса, без това да бъде съществен проблем за изправната работа и тяхната ефективност.

 

9. Как да използваме максимално ефективно слънчевите системи ?


Вакуумните слънчеви колектори показват пълният си потенциал когато водата в техният резервоар е студена. Най–добре е наличната вода в резервоара сутрин да бъде студена, затова се препоръчва затоплената вода да бъде изразходвана до сутринта, когато започва слънчевото греене. При спазване на правилото се гарантира ефективността да бъде повишена с около 20 – 25 %.

 

Предимствата, които получавате при инсталиране на слънчеви колектори с вакуумни тръби са:

 • Независимост при повишаване цените на ел. енергията.

 • За ефективната работа на колектора няма нужда от помпа и др. устройства..

 • Целогодишна употреба – през зимата високи температури на водата се постигат само при силно слънцегреене

 • Малки разходи за присъединяване на колекторите към водната система

 • Монтират се лесно

 • Не задържат прах и сняг

 • През зимата са до два пъти по – ефективни в сравнение с плоските колектори

 • Специалните абсорбиращи тръби на колектора поглъщат до 94 – 96 % от слънчевите лъчи

 • Имат относително добро ветросъпротивление, поради специфичният им дизайн

 • Допускат много ниски температурни загуби, благодарение на добре изолираната вакуумна тръба

 • Системата на колекторите работи без налягане и поради това е напълно безопасна за домакинствата

 • Отделните тръби на колектора не са зависими една от друга. При повреда на някоя от тях останалите работят безпроблемно

 

Високата ефективност на предлаганите слънчеви колектори, използваните качествени материали и високата им ефективност, гарантират тяхното дългогодишно използване.

 

източник WWW.EMDE-SOLAR.COM

Категория Категория: Изолация и отопление

Категория Тагове: слънчеви колектори, колектори, вакуумни слънчеви колектори, въпроси,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot