Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Пластмасови тръби за бърз монтаж

10
гласа
Има много причини, които говорят за пластмасовите тръби. Тъй като са безупречно хигиенични и свободни от чужди вещества или оксиди, те не повлияват нито мириса нито вкуса на водата.
Пластмасови тръби за бърз монтаж-1 Пластмасови тръби за бърз монтаж-2

В много местности питейната вода не е химически неутрална, което може дългосрочно да доведе при метални тръбопроводи до разяждане на тръбите и пропуск на вода. При пластмасови тръбни системи корозията и отлаганията на варовик не представляват тема на разговор, те остават в своята вътрешност дълги години чисти и гладки и при правилна употреба са почти неизносващи се.

За домашните майстори, които искат сами да положат водните тръби, първия избор са инсталационни системи от пластмаса. При поставянето не съществуват проблеми дори при тесни радиуси. Материалът на руло се огъва лесно, без да загубва своята кръгла форма. Ремонтни дейности също могат да се извършват лесно, защото пластмасовите тръби благодарение на интелигентни свързваща техника могат да се комбинират изключително добре и с всякаква друга тръба. Качествата на тръбата могат да се приспособят от производителя към условията на околната среда. За еластични и дълго еластични качества към суровия материал се добавят омекотители, а други добавки могат да направят материала според необходимостта устойчиви на UV- облъчване, на натиск и температури, дифузионно плътни или устойчиви на киселинност.

При избора на пластмасови тръби за инсталационни нужди най- честите разлики са по отношение на състава на суровината и производствения метод, както и при свързващата техника. Тъй като техническите качества на съответните материали са много различни, е важно да се избере правилната пластмаса за съответното приложение.

Така при басейните се използват PVC- тръби, полиетиленови тръби се използват при водозахранващи тръбопроводи в земята и PEX- тръби се употребяват за инсталации за питейна вода и отоплителни инсталации. PEX е особен висококачествен полиетиленов вид, който притежава спрямо обикновените продукти подобрени термични и механични свойства. 

Често се прилагат и многослойни тръби /пластмаса/алуминий/пластмаса/ за различни водни инсталации /битова вода и отопление/. Те притежават спрямо чистите пластмасови тръби предимството, че поради съдържанието на алуминиев слой си запазват формата при огъвания и поради това са газо-непропускливи.

Използваните системи се състоят от пластмасови или многослойни свързващи тръби в различни диаметри от 12 до 50 мм, от съответстващите фитинги и особени принадлежности, които се използват за инсталации в отоплителната и санитарна област. Тръбите се продават на пръчки или на навити на руло. Всички компоненти са много внимателно пригодени едни за други. Дори когато същественото в една такава система са самите тръбите, наличието на добре обмислени принадлежности, фитинги и специални инструменти може значително да улесни работата.

Нашият съвет: 

Измежду многото производители и още по- големия избор на пластмаси, не е лесно да се избере подходящата тръба. Докато напр. при медните тръби обозначаването на марката и обработката играят по-скоро една незначителна роля, то системата от пластмасови тръби не бива повече да се сменя, след като веднъж сте направили своя избор, тъй като тръбите, съединенията и принадлежностите са оптимално съчетани едни към други.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архите