Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Пестене на вода

8
гласа
Средното годишно потребление на вода на човек от населението възлиза на около 50 000 литра. От тях половината разход е за топла вода. Пестенето на вода щади както Вашия портфейл, така и околната среда.
Пестене на вода-1 Пестене на вода-2 Пестене на вода-3 Пестене на вода-4

Кухня и мивка:

Тук си струва монтирането на цедка (струен разпределител ) на крана на мивката. Цедката намалява количество течаща вода и чрез нея струята се разпръсква и пада на малки капчици. По този начин се създава впечатлението, че водата тече по-силно. Струята е лека и приятна. Цедките са доста издръжливи, тъй като те почти не отлагат варовик. Икономисването по този начин възлиза годишно на човек на около 3000 литра спестена топла вода. Моля обърнете внимание, че цедката не е подходяща за смесители при водопровод, който не е под налягане.

Душ:

При ползването на душа също не е нужно да се изразходва голямо количество вода. Чрез монтирането на душ-стоп водната струя, например при сапунисването, може да се спира. В този случай се запазва желаната от Вас температура на водата ( B )
При смяна на главата на душа с турбулентен душ, могат да се икономисат до около 50 % от водата, това означава от 2000 до 6000 литра годишно на човек ( С ).

 

Казанче на тоалетна чиния:

Около 1/3 от изразходваното количество вода в домакинството е необходимо при изплакване на тоалетната чиния. Тук е особено важно да намалим изразходваното количество вода.
Чрез монтиране на стоп-устройство в казанчето не се използва цялото количество вода, а водата тече толкова време, колкото Ви е необходимо. Стоп-устройството е изработен от неръждаема стомана и се поставя като се закача на подаващата тръба. По този начин пасва на всяко казанче. Икономисването по този начин на вода възлиза на около 8000 литра годишно на човек ( D ).

Нашият съвет:

Поправяйте навреме капещите кранове на чешмата. Те изразходват до около 2000 литра вода годишно. Избягвайте плакненето на кухненски съдове и прибори под течаща вода. Пълнете миялната машина и пералнята по възможно най-оптималния начин. Вземете под внимание, че къпането изразходва около 150 до 200 литра вода, душът около 60 до 80 литра, но може и по-малко, ако при сапунисването спирате водната струя. Не изхвърляйте остатъците от храна в тоалетната, а ги хвърляйте в кофата за боклук.

източник baumax.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: строителство, ремонти, съвети, идеи,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot