Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Лепене на плочки

5
гласа
Важно е да се избере правилното лепило при съблюдаване на пространствените условия и термалните влияния. Обърнете внимание на указанията на производителя.
Лепене на плочки-1 Лепене на плочки-2 Лепене на плочки-3 Лепене на плочки-4

Лепене на плочки:

Лепилото се нанася равномерно с гладката мистрия. (A) и след това се изглажда с подходящата назъбена шпатула (B). Нанасяйте точно толкова, колкото можете да обработите за 15 минути.

Плочките се вмъкват в лепилното легло /поставя се първо върху съседната плочка и след това се премества от нея, за да се предотврати излизане на лепилото отвън/ и се притискат силно. При стенни плочки фугиращата маса се вмъква диагонално на преминаването на фугите с фугираща гума или фугираща дъска. При стенни плочки могат да се използват фугиращи кръстчета, за да се постигне равномерно преминаване на фугите (C).


Фуги:
Фугите изпълняват различни функции: Освен че изравняват отклонения в големината на плочките, те са и оформящи елементи. За това се предлагат и толкова различни цветови нюанси. Критерии за избора на правилната фугираща смес са ширината на фугите и мястото на приложение. Фугите трябва да бъдат сухи и почистени от остатъци от лепило. Фугиращата смес може да се разбърка или ръчно, или с бъркалка за лепилен разтвор.

Излишният фугиращ материал по плочките се отстранява по диагонал и възможно най-чисто. При необходимост се фугира още веднъж след известно време (D).

Подовите плочки се запълват с фугиращия материал диагонално с гумена подочистачка, излишният фугиращ материал се отстранява .

След втвърдяването плочките се почистват с влажна гъба и най-накрая се полират със суха мека кърпа.


Свързващи фуги:

Там, където се срещат различни материали или строителни части, напр. при прехода от стенни към подови плочки, трябва да се извърши еластично фугиране. В санитарната област намира приложение предотвратяващ гъбички санитарен силикон.Разграничителните фуги при мрамор/ естествен камък се пълнят със силикон за мрамор. При открити площи на всеки 20 м2 се оставя разширителна фуга.

източник baumax.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: строителство, ремонти, лепене на плочки,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot