Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Нанасяне на мазилка

9
гласа
Как да нанесем мазилка. Съвети и идеи.
Нанасяне на мазилка-1 Нанасяне на мазилка-2 Нанасяне на мазилка-3 Нанасяне на мазилка-4 Нанасяне на мазилка-5 Нанасяне на мазилка-6 Нанасяне на мазилка-7

Полагане на основния пласт /хастара/

С полаганаето на хастара се образува равномерната повърхност за по- късната декоративна мазилка. Но това не се удава дори на професионалиста отраз. Затова са необходими водещи ивици от мазилка, между които се плъзга мастарът при изравняване на мазилката. Те могат да се направят с шпакловъчни ленти или метални профили.Вертикалната линия контролирайте с нивелир или строителен отвес.

Водещите ивици мазилка се нанасят на достатъчно голяма дебелина, изглаждат се и се изтеглят отстрани с мастар или нивелир. Когато мазилката поизсъхне, повърхността се изстъргва с дървена дъска. Ако при изстъргването се образуват ивици, то мазилката не е изсъхнала достатъчно. Ако пък се изстърже прекалено късно, се образуват бразди по повърхността. В такъв случай трябва да понамокрите мазилката.

На следващия ден може да нанесете хастара и да го подравните с мастар. За изготвянето на водещите ивици мазилка се използва същия разтвор като за хастара. Удобни за домашния майстор алтернативи за майките от мазилка са профилите от метал. При измазването на външни ъгли е добре да се използват и ъглозащитни профили.

Ако при по-големи площи е необходимо измазване, то се препоръчва и за домашни майстори използването на машина за мазилка.

Машинно можете наведнъж да нанасяте мазилка с дебелина до 7 см. Ако желаете по-дебела мазилка, трябва да оставите първия пласт да поизсъхне. На ръка обикновено се нанася мазилка с дебелина от 2 до 5 см. Те могат да се направят с шпакловъчни ленти или метални профили. И в двата случая трябва първо да определите хоризонтална линия на стената посредством направляващ шнур.

Повърхностна структура:

Вътрешни помещения могат да се измазват многократно с еднослойни готови мазилки - най-често на гипсова и варо- гипсова основа. Те могат да се нанасят и изгладят на един път с дебелина около 10 мм. При двуслойното нанасяне е достатъчно 1 до 2 мм дебела фина мазилка, за да се създаде подходяща основа за тапети и бои. Мазилката се изглажда с шпаклата и се изтърква с пердашка. За структурирана повърхностна мазилка за вътрешна и външна употреба са подходящи минерални мазилки и мазилките на основата на изкуствени смоли.


Могат да се закупят като готови сухи смеси /минерални мазилки/ или готови за употреба в кофа /от изкуствени смоли/. Те съдържат зърна в различни големини между 2 и 5 мм.

След шпакловането се извлачва под остър ъгъл наклонена шпакла според едрината на зърната. Декоративния релеф на повърхността се постига с кръгообразно или еднопосочно триене с пердашката.

Ако искате да структурирате мазилката според Вашите представи, слоят мазилка трябва да е малко по-голям от големината на зърната. Затова се предлагат и така наречените ролни или структурни мазилки без зърна.

Нанасяйте само толкова мазилка, колкото сте в състояние да загладите или структурирате за времето на нейното изсъхване. Взаимносвързани повърхности трябва да бъдат измазвани на участъци без дълги прекъсвания, спазвайки принципа „ мокро върху мокро".

източник baumax.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: строителство, ремонти, нанасяне на мазилка, мазилка,

1 Коментара

Христина
Така и не можах да открия какво точно значи терминът \"мокро върху мокро\"-означава ли че като съм намазала първия слой боя и докато още не е изсъхнал се намазва втория пласт.Може ли някой да ми отговори точно?

Добави коментар

друга картинка

antibot