Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Намалете разходите за вода

6
гласа
Как разумно да използваме водата Вземете душ вместо вана. За пълненето на една вана е необходима 3 до 4 пъти повече вода, отколкото за взимането на душ.
Намалете разходите за вода-1

Намалете температурата на загряване на топлата вода. Затопляне до 60º С предоставя достатъчно топла вода, ако бойлерът има добра изолираща повърхност. Освен това благодарение на по-ниската температура в бойлра се редуцира и наслагването на варовикови образувания.

Енергоспестяващ съвет

Един единствен капещ кран изразходва месечно около 170 л вода. Ето защо крановете на смесителите трябва винаги да се затварят до край. При наличието на бойлер вкъщи капещите кранове водят и до загуба на голямо количество енергия, нужна за затоплянето на топлата вода в бойлера.

Тоалетна

При покупката на ново казанче за тоалетната е препоръчително да се избира такова с икономичен бутон.

Умивалник и душ

През смесителя на умивалника изтичат средно около 12 л вода за 1 минута, а само половината е напълно достатъчна за измиване на ръцете. Това може да се регулира чрез монтирането на ограничител в смесителя. Ограничителят спестява до 50% вода. Електронните смесители спестяват дори до 70% вода.
Чрез монтирането на т. нар. стоп вентил за душ може да се спира и пуска водата, запазвайки желаната температура.

Енергоспестяващ съвет

Годишно можете да спестите много пари както чрез използването на модерни спестяващи водата продукти, така и с разумно им използване. Пропускащите тоалетни казанчета изразходват до 50 л вода на ден. За пълненето на 1 вана е необходимо 3 до 4 пъти повече вода, отколкото за взимането на душ. Монтирането на ограничител в смесителя спестява до 70% питейна вода.

Топла вода

Спестете до 35% енергия с модерен енергоспестяващ бойлер!
За едно четиричленно семейство са необходими около 200 л вместимост на бойлера. 60ºС температура на топлата вода в бойлера означава 330 л вода с температура около 40ºС.
В днешно време на пазара се предлагат оптимизирани бойлери с ефективно енергийно потребление. Освен това се предлага разнообразие от модели и размери. Старите модели бойлери събират голямо количество котлен камък и имат много по-високо потребление на електроенергия. Покупката на нов бойлер означава спестяване на до 35% от разходите за електроенергия.
Използването на бойлер в много случаи е добра алтернатива. За разлика от останалите енергийни източници електрическата енергия подсигурява бързо и ефикасно снабдяване на домакинството с топла вода.
Късите тръби осигуряват по-малко загуба на топла вода. Ето защо бойлерите се монтират в близост до мивката или душа. Електрическите бойлери се предлагат с вместимост от 5 до 300л.

Енергоспестяващ съвет

Сменете стария си бойлер с нов енергоспестяващ бойлер - по този начин спестявате до 35% от енергийните разходи на домакинството. За да ограничите разхода за енергия и образуването на котлен камък, настройте бойлера на температура до 60%.

източник baumax.bg

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot