Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Направа на настилки

7
гласа
Алейната мрежа и площадките са основен функционален и декоративен елемент, изграждащ скелета на една градина. Те служат за придвижване, разделяне и обединяване на пространствата, за преодоляване на нива. Също така играят важна роля в изграждане на стила и атмосферата на едно дворно пространство.
Направа на настилки-1 Направа на настилки-2 Направа на настилки-3 Направа на настилки-4 Направа на настилки-5 Направа на настилки-6 Направа на настилки-7 Направа на настилки-8 Направа на настилки-9 Направа на настилки-10 Направа на настилки-11

Основни моменти са:

 

  • определяне на формата на алеите и площадките, пряко свързана, както с функционалното им значение, така и с  избрания стил на градината;
  • подборът на материал, зависи от ефекта, който се стремите да постигнете. Той включва комбинация на видове настилъчни материали – бетон, тухла, камък, дърво и др., комбинация на цветове, начин/рисунак на подреждане на настилките.

 

Да се избягва прекалено смесване на много материали при което се получава хаос. Да се избягват  ярки цветове, защото те намаляват ефекта на растителността, освен в случаите когато се търси специален ефект на настилките.

подбор на големината на площите с настилка и на вида материал, с оглед на това да не се наруши мащаба на пространството.


Важен принцип е да бъде намерен баланса между площите с настилки и останалата част на градината, както и баланса в изпълнението на самите настилки.Техника на полагане на настилките

Настилка от бетонн - естествени плочи и павета
1. Ако желаете да имате бордюр започнете полагането на настилката от  бордюра  - очертайте желания контур на настилката и изкопайте канал с ширина 20см. и дълбочина 30см. за бетонна основа на бордюра, който трябва да потъне 10см. в бетона. Залейте фугите не бордюрите със силен циментов разтвор 1:1. Изчакайте бетона да стегне и тогава започнете полагане на настилката.


2. Изкопайте леглото за полагане на настилката на дълбочина средно 12см., като подравните почвата.

 

3. Трамбовайте добре почвата. В случай, че настилката не е само пешеходна или почвата е лека и песъчлива, положете армaтурна мрежа 2,5мм. за усилване на основата.

 

4. Разстелете пласт от трошен камък с дебелина 5см. за осигуряване на дренаж.

 

5.  Разстелете пласт от пясък с дебелина 3см. в случай, че ще използвате циментов разтвор и земновлажен бетон за залепване на плочите и  5см. – в случай, че ще редите плочите или паветата направо в пясъка.

 

6.  Поставете плочите върху циментовия разтвор.

 

7.  Нивелирайте и в двата случая (настилка с циментов разтвор или пясък) за да осигурите равна повърхност на настилката.

 

8.  Залейте фугите не бордюрите със силен циментов разтвор 1:1 или запълнете с пясък.

 

Настилка от трошен/дребен объл речен камък
1. Полагането на настилката започнете с очертаване на контура и избор на материал за периферията. За препоръчване е използването на естествени каменни плочи, тухли и дървен материал (летви, объл материал и др.) в зависимост от стила на градината.

 

2. Изкопайте леглото за полагане на настилката на дълбочина средно 8см., като подравните почвата.

 

3. Трамбовайте добре почвата. В случай, че настилката не е само пешеходна или почвата е лека и песъчлива, положете армaтурна мрежа 2,5м. за усилване на основата.

 


4. Разстелете пласт от пясък с дебелина 3см.

 

5. Положете изрязана по контура на настилката стъклофибрена мрежа за задържане на настилката.

 

6. Разстелете равномерно пласт от трошен/дребен объл речен камък с дебелина 5см.

 

7. Трамбовайте и подравнете с гребло.

 

източник mr-bricolage.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения, настилки, градина, екстериор,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot