Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Облицовка на стени - подготовка

5
гласа
Обновяването на вашата кухня и баня с плочки не е така сложно, както може би ви изглежда. Добрата подготовка е ключът към сполучливото поставяне на плочките. Тук ще ви демонстрираме необходимите стъпки, които трябва да предприемете за поставяне на плочките.
Облицовка на стени - подготовка -1 Облицовка на стени - подготовка -2 Облицовка на стени - подготовка -3 Облицовка на стени - подготовка -4 Облицовка на стени - подготовка -5

Измерване: да започнем с имерване на дължината и ширината на стената, която ще облепваме.

 

 

Предварително планиране: преди да започнем поставяне на плочките, да ги подредим по пода, според взетите мерки, като поставим клинчета между ъглите им. Това помага за правилно изчисляване броя на плочките, които ще ни бъдат необходими.

 

 

Нанасяне на грунда: да нанесем грунда на стената с помощта на четка. Когато времето е горещо, водата от разтвора се изпарява. След абсорбиране на водата плочките трудно се задържат на стената. Грундът предпазва от бързо абсорбиране на водата. Грундът е прозрачен. След полагането изсъхва за един час. Сместа се полага след изсъхване на грунда.

 

 

Измерване с нивелира: поставяме нивелира върху 5-сантиметровия дървен мастар да проверим за неравности. Ако дължината на нивелира не покрива дължината на стената, поставяме нивелира върху дъска и измерваме неравностите много точно. Трябва да поставим коригиращата смес с мистрия заради съществуващите неравности. Времето за изсъхване на сместа е около 12 часа. Ако дебелината на неравностите е с дебелина 3-20 mm, трябва да използваме плътна коригираща смес.

 

 

Поставяне на дървения мастар: след като измерим разликите между плочките, поставени по пода и стената, поставяме дървения мастар (със същият размер като измерените разлики) в основата на стената. Уверяваме се, че дървеният мастар не е наклонен с помощта на нивелира. Започваме да редим плочките отдолу-нагоре. Мастарът поставен на пода ще предпазва плочките от свличане.

 

 

Подготовка на лепилото: изливаме необходимото количество смес на прах, обозначено на опаковката на продукта, в една кофа. Бавно добавяме и водата. За да се предпазим от поглъщане на прах, ще си поставим маски за лице.

 

 

Разбъркване на сместа: поставяме накрайника за разбъркване на бормашината и започваме да бъркаме до достигане на необходимата гъстота. След разбъркването изчакваме 10 мин., за да може сместа да придобие подходящо състояние. Ако не разполагаме с накрайник за разбъркване, можем да приготвим разтвора с помощта на алуминиева пръчка. Сместа ще изсъхне за около 3-4 часа, така че не трябва да се бавим във времето. След като нанесем разтвора върху повърхността плочките трябва да се поставят за15-20 минути.

 

източник praktiker.bg

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения, облицовка на стени, стени,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot