Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Поставяне на твърда подова настилка

8
гласа
Следвайте ръководството стъпка по стъпка, за да се научите сами да поставяте ламинатен паркет. Всъщност това е много лесно и е чудесен начин да освежите вашия дом.
Поставяне на твърда подова настилка-1 Поставяне на твърда подова настилка-2 Поставяне на твърда подова настилка-3 Поставяне на твърда подова настилка-4 Поставяне на твърда подова настилка-5 Поставяне на твърда подова настилка-6 Поставяне на твърда подова настилка-7 Поставяне на твърда подова настилка-8 Поставяне на твърда подова настилка-9 Поставяне на твърда подова настилка-10

Внасяне на паркета в помещението: Добра идея е да оставим пакетите с ламинатен паркет за 48 часа в стаята, където ще бъде поставен, преди да започнем процедурата. Това ще позволи паркетът да се климатизира към температурата и влажността на въздуха в помещението и се избягва опасността от свиването или раздуването на дъските във вече монтираната настилка.

 

Подготовка на пода: Трябва да проверим с линеал дали подът е достатъчно равен. Ако се установят вдлъбнатини с дълбочина повече от 3 мм., не трябва да се запълват и изравняват с подходяща саморазливаща се замазка.

 

Поставяне на подложката: Върху добре подготвения и подравнен под първо се разстила полиетиленовота фолио и върху него еластичния подложен материал. Дебелината му (3 mm) спомага за по-доброто прилягане на дъските, компенсирайки известни по-малки неравности. Полиетиленовото платно предпазва настилката от проникване на влага откъм пода.

 

Поставяне на първата дъска: подовото покритие се полага така, че между него и стените да остане фуга с широчина от около 15 mm. Това се прави, за да може покритието да се разширява (при овлажняване) и свива без опасност да се надигне. За целта се използват специални клинчета, които се поставят между крайните дъски и стените. Два клина са достатъчни за една дъска. След като ги разположим може да поставим първата дъска, с нитовата страна към стената.

 

Полагане покрай криви стени: при криви стени първия ред дъски се полага, така че на най-тесните места да остане фуга с посочената широчина. При по-големи кривини може да се наложи стесняване на крайните дъски, чрез надлъжно рязане с прободен трион.

 

Край на първия ред и добавяне на плоскости: можем да поставим плоскостта към първия ред, така че издадената и вдлъбнатата страна да се срещнат. Много е важно да поставим малко парче от плоскостта (приблизително 10 см.) до мястото, където се пресичат предните части на двете плоскости, за да предпазим парчетата от приплъзване надолу преди да са съединени.

 

Сглобяване на плоскостите: след като сме „срещнали” предните части на първата и втората плоскост можем да съединим двете плоскости чрез щракване в предните им части, като почукваме в края с помощта на блокче и чук.

 

Измерване на последната плоскост от първия ред: когато стигнем до последната плоскост от първия ред, трябва да измерим дължината на плоскостта, която ще поставим между стената и последната плоскост. За да направим това, можем да поставим цяла плоскост до първия ред, като срещнем издадената страна със стената, оставяйки 4 мм празнина между първия ред и плоскостта. След това върху плоскостта можем да чертаем с помощта на линия, за да изрежем парче, с което да запълним празнината между стената и плоскостта.

 

Отрязване на измерената плоскост: след като сме взели подходящите мерки, можем да изрежем измерената плоскост с помощта на прободен трион (не е препоръчително да използвате прободен трион със затъпен нож).

 

Монтиране на отрязаната плоскост: след като поставим последната плоскост в измерената празнина, трябва да поставим скобата с назъбената част в най-долната част на стената. След това можем да начукаме назъбената страна на плоскостта към насрещната страна на стената, за да съединим плоскостите.

 

Намазване с лепило на първата плоскост: след като сме приключили първия ред ние сме готови да нанесем тънък слой от лепилото на мястото, където ще се срещнат двете плоскости. Нанесеното лепило ще попречи на водата да си проправи път в дълбочината на настилката, в случай че излеем вода върху ламината или, в случай че паркетът се почиства с мокър парцал.

 

Монтиране на втората плоскост: можем да залепим втората плоскост към първата, като придържаме с двете ръце, и да повторим същата процедура за монтиране на останалите плоскости, докато изцяло покрием помещението!

източник praktiker.bg

2 Коментара

akim.hit.bg
чудя се, защо на повечето от снимките майсторите които извършват дадената дейност са от женски пол ?
alexa64
po dobri maistori sme ot magete.li4no as izvar6vam vsi4ko sama i do den dne6en v moia dom ne e vlizal maistor

Добави коментар

друга картинка

antibot