Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Боядисване на радиатори

5
гласа
Радиаторите с водно отопление се нагряват до около 70— 80° С, а тези с пара – до около 100° С. Ето защо те трябва да се боядисват с алкидни бои, които са устойчиви при тези температури.
Боядисване на радиатори-1

От действието  на  топлината  обаче  белите  бои  лесно пожълтяват, поради  което трябва да се предпочитат бои с по­тъмни тонове,  например   сива.   Някои  боядисват  радиаторите и захранващите ги тръби с алуминиев бронз. Това обаче е непра­вилно.   Алуминият   образува   метално   покритие,   което   задържа около 20%   от излъчващата  се топлина.  Така  коефициентът  на полезното действие на радиатора значително намалява.

Ако старото покритие върху радиатора е запазено, то може да послужи като основа за новото, но ако е напукано или олю­щено, то трябва да се отстрани по начините за премахване на стара боя. Най-целесъобразно е почистването да се извърши с помощта на химически средства. Новите радиатори трябва да се почистят от червената боя и от ръжда.

Радиаторите се боядисват при температура 20 – 30° С. Из­ползва се кръгла четка и специална крива четка за радиато­ри. Ако трябва да се поднови покритие, направено с алкидна боя, при предварителна обработка на основата е достатъчно само да се шлайфа леко старата боя и да се почисти от натру­пания по нея прах. В този случай груиднране не е необходимо.

Боядисването  на  радиатори  се  извършва  в  следния ред:

  • Намазване с алкиден грунд против ръжда.
  • Намазване с алкидна боя против ръжда.
  • Намазване с алкиден емайллак.
източник modazadoma.com

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: строителство, ремонти, радиатор, боя, боядисване,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot