Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Какво трябва да знаем за ламината

6
гласа
Ламинатът (от лат. lamina – пласт, слой) се появява преди около 20 години, но днес на него се падат над 10% от световния пазар на подови покрития. Произвежда се във вид на плочи с правоъгълна или квадратна форма.
Какво трябва да знаем за ламината  -1

В последно време ламинатът стана особено популярен като удобна и красива подова настилка. Какви трябва да бъдат критериите за оценяване качеството на ламинираното подово покритие? На първо място трябва да обърнем внимание на устойчивостта му към различни видове външни въздействия.

Горният слой на ламинирания паркет е от износоустойчиво синтетично покритие. Общата дебелината на ламината не е показател за качеството, а  дебелината на връхния защитнодекоративен слой.

При избора на ламинирано подово покрите вземете пред вид степента на натоварване на помещението.

В зависимост от броя на оборотите на материала се приписва клас на износоустойчивост АС1, АС2, АС3, АС4 или АС5 (в съответствие с EN 13329). Устойчивостта на ламината на надраскване и напукване, удар и натоварване, също оказват влияние върху „живота“ на ламината и съответно на неговата цена.. Освен това  трябва да се обърне внимание и на невъзприемчивостта на ламината към петна, устойчивостта му към въздействието на различни химикали, висока температура, УВ лъчи и др.

В зависимост от класа на износоустойчивост ламинатите се делят на :

АС1 - (клас 21) - жилищни помещения със слабо натоварване

АС2 - (клас 22) - помещения със средно натоварване

АС3 - (клас 23) - помещения с повишена интензивност на ходене

АС4 - (клас 31) - подходящи за помещения в обществени, търговски или бизнес сгради, със слаба интензивност на потока

АС5 -  се дели на два класа: клас 32 - за обществени помещения със средно натоварване от ходене и клас 33 - за обществени помещения с повишена интензивност на преминаващия поток.

За да ви служи покритието колкото се може по-дълго, най-добре си поръчайте ламинат от по-висок клас.

Според конструкцията на корпуса (носещата плоскост) ламинатите са 3 основни вида:

  • ПДЧ (пресовани дървесни частици);
  • MDF (плочи от дървесни частици със средна плътност) ;
  • НDF (плочи от дървесни частици  с висока  плътност).

Монтаж

Според начина им на монтаж се делят на две групи. При поставянето на единия вид е задължително използването на лепило, а при втория отделните плочи се съединяват една с друга посредством заключваща клик-система. Предимството на първия вид е, че предпазва от навлизане на вода и прахоляк из между фугите, а на втория вид предимството е очевидно: бързия и лесен монтаж, както и възможността за замяна на отделни части от покритието в случай на повреда.

Ламинираният паркет може да се поставя върху всякакъв вид подови настилки (балатум, теракот,  мокет, цимент), стига подът да е равен, в противен случай при  неравности ламинатът може да се огъне, да проскърца или дори начупи.

Предимство на ламинираните паркети е лесната им поддръжка, бързия монтаж. Също така е много добър изолатор и задържа топлината, има голямо разнообразие от цветове и текстури, почиства  се много лесно. Много е важно почистването да става с влажен, а не с мокър парцал. Дървесните шарки внасят и допълнителен уют и топлина в дома ви.

източник modazadoma.com

Категория Категория: Архитектурни решения

Категория Тагове: архитектурни решения, ламинат, под, подови покрития,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot