Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Грижи за дървени мебели

6
гласа
Дървото, естествен материал използван още от древността за направата на груби мебели и все още считан за най-добър за тази цел. Независимо дали става въпрос за старинни мебели или за модерен дизайн, дървесината внася наподправено чувство на комфорт и лукс във всеки дом.
Грижи за дървени мебели-1

Тайната на дълголетието на дървените мебели е в правилното поддържане. Ако не се поддържат, дървените мебели започват да се износват, да се отчупват парченца от тях и да подгизват и гният. Затова е особено важно да се поддържат мебелите, особено по-скъпите от тях.

Прахта е една от основните причини за гниенето. Редовното почистване от прах, предотвратява натрупването му по повърхността на дървесината. Натрупания прах по повърхността заедно с влагата във въздуха образуват особено вредна маса, която причинява гниенето. Винаги използвайте сух парцал за почистване на праха. Ако е необходимо да се отстранят петна или други замърсявания използвайте леко влажен парцал или специални спрейове за почистване, но винаги избягвайте мокри гъби и кърпи. Влажността сама по себе си е друг фактор, влияещ отрицателно за качеството на дървените мебели. От друга страна, липсата на влага причинява бързо съхнене на дръвесината и съответно намалява качеството й. Затова трябва да използвате овлажнител или изсушител за въздуха, за да поддържате идеално условия за мебелите. Но разбира се, това е за скъпи антични мебели, за всекидневните мебели е достатъчно редовното почистване с антистатичен спрей за мебели. Използването на прахосмукачка за почистване също е добър вариант, но не забравяйте са спуснете четката й, за да не надраскате повърхността. Други врагове на мебелите са пряката слънчева светлина, студа и горещината. Добрата вентилация от друга страна удължава живота им.

Добре е да се се нанася предпазен слой през определено време – боя, лак и др. взависимост от степента на износване и предназначението на мебелировката.

В случай, че разлеете нещо върху мебелите, избършете го незабавно с мек и сух парцал. Восък или парафин от свещ се отстранява като изчакате да изсъхне и нежно го отстраните. Упорити петна може да отстраните или със специален препарат или с много фин абразивен парцал и след това го полирайте с олио за готвене.

Доколко ще се грижите за мебелите зависи от влиянието, на което те са подложени и от самите вас, разбира се. Мебелите за градината могат да се почистват с вода и сапун за отстраняване на натрупаната мръсотия и прах. По време на дъждовен сезон или зимно време приберете мебелите под някакъв заслон. Избягвайте да ги покривате с покривала, които задържат кондензиралата влага в себе си, като по този начин нанасят вреди на дървесината.

Почиствайте и поддържайте мебелите си. Не оставяйте напитки и храна по тях. Пристягайте болтовете и другите сглобки от време на време. При местенето на мебелите, избягвайте влаченете доколкото това е възможно. Грижете се за мебелите, за да се грижат и те за вас.

източник modazadoma.com

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: мебели, обзавеждане, поддръжка,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot