Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Циркулярен трион

9
гласа
Циркулярният трион е електроуред, предназначен за разрязване на дърво и неговите производни като фурнировани и талашитени плоскости, плоскости от летви и др. С него се правят бързо и точно прави разрези, като уредът е едновременно мощен и лесен за употреба.
Циркулярен трион-1

Понякога в процеса на обзавеждане и устройване на дома ни се налага да се залавяме с дърводелски работи като рязане на дъски, дървени елементи, плоскости. Някои разрези се правят лесно на ръка, но когато се налага да се разрязва дъска по дължината й или последователно да се срежат няколко плоскости, тогава циркулярният трион става необходимост.


Наточване на инструментите
Дърводелските инструменти (длета, ножици, дискове) - трябва да са идеално наточени. За целта се използва точилен камък, като идеалното средство би било камък с абразивно покритие от фин пясък с голям диаметър, който се върти на бавни обороти и се охлажда във вода. Но този вид точилен камък (който е обемист и неудобен) вече се използва рядко. По-често се използва шмиргел. Той има две неудобства: от една страна, ако е с малък диаметър, заобля острието, а от друга, тъй като се върти бързо и не се охлажда във вода, загрява метала и може да причини отвръщането му.


Материал
Трионът е предназначен да разрязва дърво и плоскости от производен на дърво материал. Може също да се ползва при пластични материали като плексиглас, синтетично стъкло и др., но преди това е препоръчително да се изпробва.


Ножове
Трионът е съвместим с различни видове циркулярни дискове: от бързорежеща стомана, карбидни, с различно назъбване. Едрото назъбване е предназначено за бързо и грубо рязане, в масивно дърво. Финото назъбване - за правене на прецизни разрези в тънки и крехки материали като плоскости. В повечето случаи се предпочитат une lame а pastilles rapportйes au carbure de tungstиne : те режат по-добре, по-бавно се изхабяват и са единствените, които разрязват с лекота талашитени и меламинови плоскости, чиято повърхност е абразивна и изтъпява стоманените остриета.


Основни принципи

 • Правилното и безопасно използване на уреда изисква разрязваният материал и трионът да се държат здраво, като боравещият с уреда е заел позиция, която му позволява да следи постоянно хода на машината.
 • Използвайте нож в добро състояние и наострен.
 • Не форсирайте триона, той трябва да напредва с равномерна скорост. Непривичният шум и затрудняването на триона показват, че материалът е много твърд. Намалете натиска и скоростта, за да облекчите мотора и за да осигурите максимални обороти на диска.
 • Не пускайте дръжките преди машината да е напълно спряла.

Техника за правилно рязане

1. Предпазителят трябва да е идеално подвижен, за да не затруднява въртенето на диска.
2. Регулирайте височината на рязане преди да започнете работа. Ако тя е прекалено голяма, ще се намали ефикасността на рязане.
3. Ножът-разделител, който се намира в задната част, пречи на разрязваните части да се събират по време на рязането. Трябва да следите ножът да е чист и да е винаги под права линия зад диска.

4. Разрязваният елемент трябва да е неподвижно закрепен. Поставете носа на триона върху дървото и включете триона.

5. Циркулярният трион се държи здраво с двете ръце за дръжките, а основата трябва да легне върху повърхността на материала. Можете да сложите връзката на рамото си, за да не я срежете.

6. Линията на рязане може да следите през специалния отвор в основата - от едната страна за вертикалните разрези, а от другата - за разрезите под ъгъл 45°.

7. За да правите успоредни на ръба разрези, използвайте водача за успоредно рязане.

8. За да получите идеално прав разрез, придвижвайте основата на триона по предварително фиксиран линеал или правилна подложка.

9. Пуснете прекъсвача едва когато дискът се е освободил от материала и предпазителят е паднал напред.

10. Можете де регулирате позицията на основата, за да правите разрези под ъгъл. Затегнете добре винта, за да не се отвие по време на работа.

11. С циркулярния трион могат да се правят повърхностни успоредни и застъпващи се разрези. За целта регулирайте височината на рязане.

12. За да се смени дискът, трябва да се постави така че да не се върти. След това се отвинтва със специалния ключ.

 • Следете ширината на разреза - трябва да е около 3 мм. за нож.
 • Някои триони могат да се свързват с аспиратор. По този начин се ограничава разпръскването на стърготини.
 • Уредът трябва да е изключен от захранване по време на извършване на всякакви интервенции в него.
 • Никога не придържайте предпазителя във вдигната позиция. Той трябва да пада автоматично върху диска.

Периодично:

 • проверявайте състоянието на захранващия кабел;
 • отстранявайте прахта с четка или струя сгъстен въздух ;
 • проверявайте състоянието на ножа;
 • изчиствайте при нужда основата от попаднали по нея смола, боя и лепило.

Почистването след всяко използване повишава ефикасността и удължава живота на уреда.

източник mr-bricolage.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, съвети, да знаеш как,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot