Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Съвети и трикове за работа с бормашина

7
гласа
Пробиването на отвори е лесна процедура, когато разполагаме с добра бормашина и качествен свредел. Все пак резултатът не винаги е идеален, тъй като в някои случаи се изисква прилагането на специална техника. Няколко майсторски съвета и трикове ще ви улеснят при вашия домашен ремонт и ще ви позволят всеки път да постигате чудесни резултати.
Съвети и трикове за работа с бормашина-1 Съвети и трикове за работа с бормашина-2 Съвети и трикове за работа с бормашина-3

Подходящ свредел

Когато работите с бормашина, трябва преди всичко да изберете свредел, съобразен с материала.

 • Свредел за дърво - за пробиване на всички видове дърво и неговите производни: фурнир, летви, коркови плоскости.
 • Свредел за метал - за всички видове метал.
 • Свредел за стъкло - за пробиване на стъкла.
 • Свредел за бетон - за пробиване на бетон, камък, строителни материали, плочки.

При патронник, който се затяга с ключ, притегнете последователно на трите посочени места.


Поставяне на свредела
За прецизно и ефикасно пробиване е необходимо краят на свредела да бъде добре наместен и вкаран докрай в цилиндричната част на бормашината. След няколко секунди работа проверете дали свредела е правилно поставен.

При автоматичен патронник, притиснете докрай.


На какви обороти
Последните модели бормашини са снабдени с доста съвършена електронна система за регулиране на оборотите, която работи с голяма точност. Когато се намаляват оборотите на една бормашина, се увеличава нейния момент (сила). Основното правило за избор на скорост е просто - колкото по - твърд е материалът и диаметърът на отвора е по-голям, толкова по-ниски трябва да са оборотите. Така за твърди материали (бетон, стомана, дъб) подходящата скорост е около 1000 оборота в минута. Същото се отнася и за пробиване на големи отвори (повече от 10 мм. в стомана и повече от 16 мм. в дърво). Обратно, по-меки материали или отвори с малък диаметър се пробиват при големи обороти - около 3000 в минута. Когато трябва да пробиете отвор с голям диаметър, в твърд материал като метал, по-лесно е да работите на етапи. Започнете с отвор с малък диаметър (5 мм.), след това пробийте по - голям (10 мм.).


Определете оборотите, като се консултирате с таблицата, приложена върху бормашината или в указанията към нея.


Против приплъзване
При някои гладки материали свределът на бормашината се хлъзга и е невъзможно да пробиете отвора прецизно. Когато работите с метал, отбележете центъра на отвора с помощта на пирон. При крехки материали (стъкло, керамика, плочки, стомана, емайлиран чугун и др.) залепете върху мястото на пробиване лента тиксо и като опрете свредела върху отбелязаното място, започнете да пробивате на много ниски обороти.

СЪВЕТИ ПРИ "ТРУДНИ" МАТЕРИАЛИ

 • Емайлиран чугун
 • За да пробиете емайла, без да го пукнете, използвайте нов свредел за бетон и запомнете да пробивате на много ниски обороти. Когато емайлът е пробит, продължете със свредел за метал със същия размер.
 • Месинг и цинк - пробивайте на сухо.
 • Олово, чиста мед, стомана - намажете свредела със смес от вода и олио или с бензин.
 • Меки метали с голяма плътност (олово,цинк,алуминий и др.) - изваждайте често върха, за да почистите стърготините. Не забравяйте да изчистите също тези, които попадат в спиралата на свредела.
 • Стъкло - използвайте специален свредел за стъкло. Залепете около мястото на отвора малко маджун и направете лека вдлъбнатина. Сипете в нея малко терпентиново масло. Пробийте много бавно отвора до половината. След това пробийте до края.
 • Керамика - използвайте свредел за бетон. Започнете на ниски обороти и след това постепенно ги увеличавайте. Свределът за дърво или свределът за метал трябва винаги да бъдат с отлично качество и в добро състояние.КОЕ ОПРЕДЕЛЯ КАЧЕСТВОТО НА СВРЕДЕЛА:

 • Той трябва да е направен от материал, който е по-твърд от този, който ще бъде пробиван.
 • Професионално изработените свредели в по-голямата си част се правят чрез фрезиране и шлифоване, докато обикновените се произвеждат чрез изтегляне и валцуване.
 • Добрият свредел има форма, съобразена с функциите си - пробиване и изхвърляне на стърготините.
 • Свределът трябва да е идеално наострен с добър ъглошлайф.
източник mr-bricolage.bg

Категория Категория: Инструменти

Категория Тагове: инструменти, да знаеш как, съвети,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot