Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Самопочистващи се стъкла

8
гласа
Обикновено, самата мисъл за почистване на стъклата на Вашата къща или апартамент Ви кара да изпадате в ужас и да отлагате колкото можете по-дълго. Нормално! Идеята, за разпъване на стълби, катерене по тях без никаква опора и болката в кръста и ставите след това, не допада на никого.
Самопочистващи се стъкла  -1

Самопочистващи се стъкла – екологичното решение

Но пък самопочистващо се стъкло?! Това да не е фантастичен филм. Все пак как едно стъкло може да се почисти само?

Какво представлява самопочистващото се стъкло?

Това е стъкло, което по естествен път разрушават праха и органичните материи, които полепват по повърхността, чрез химическа реакция, предизвикана от слънчевите лъчи, попаднали върху стъклото. Химическата реакция премахва праха и мръсотията по естествен път, замествайки досадното търкане с всякакви препарати.\

Кой е създателят на това стъкло?

Стъклото е създадено от компанията „Pilkington”, основана през 19-ти век. Те са и първите производители на самопочистващото се стъкло и продължават и до днес да го доставят в над 24 страни по света.

В какво се състой процесът на самопочистване?

Тайната на стъклото е в специалното му покритие, което реагира на UV лъчите в естествената слънчева светлина (дори и в тъмната част на денонощието). При тази реакция, органичната материя (отпечатъци от пръсти, дървесна смола и птичи ....) се разпада.

Нужни са от 5 до 7 дни под въздействието на слънчевата светлина, за да се „активира” стъклото и да започне да се „самопочиства” чрез покритието си от микрокристален оксид.

А при дъжд?

Повърхността на стъклото е хидрофилна  т.е. когато капката попадне върху повърхността, образува струйки, струйките се привличат и се стичат по стъклото като едно цяло. Това ефект води след себе си и по-бързото съхнене на стъклото.

Износва ли се покритието и може ли да се подмени?

Специалното покритие е практически вечно, не може да се износи или изтърка при нормални условия, не се лющи и не избледнява, но може да се нарани с абразивни частици.

Екологичното стъкло

Самопочистващото стъкло е и екологично чисто. Състой се от безвредни химични съединения (съдържащи се в някои храни и пастата за зъби) и не изисква почистване с токсични понякога препарати.

В крайна сметка, нанотехнологиите и стремежа към запазване на околната среда, правят самопочистващото се стъкло много добра перспектива.

 

източник modazadoma.com

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: идеи, съвети, за дома,

1 Коментара

Даниела
Къде могат да се купят такива стъкла?

Добави коментар

друга картинка

antibot