Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Гардения

9
гласа
Родината на Жасминовидната гардения (Gardenia jasminoides) е Япония и Китай. Характерно за нея е, че е от семейство Маренови и през цялата година е обсипана с блестящи кожести листа, като между тях от юли до октомври се появяват ефектни засукани пъпки-свещи и големи бяло-кремави мъхести ароматни цветове. Достатъчно е да имате само един единствен цвят в дома си и ще усети приятното благоухание на гарденията.
Гардения-1

Отглеждане
Орхидеята е цвете, което обича топлината, светлината и слънцето, като най-подходящата температура за отглеждането й е в границите между 15 и 24 градуса. Повишената или понижена температура, резките колебания на температурата могат да предизвикат опадане на пъпките. Почвата трябва винаги да е леко влажна и да се полива с топла и мека вода. Както повечето растения и гарденията трябва да се напоява по-рядко през зимата. Необходимо е постоянно напръскване и особено в периода на цъфтеж.


Грижи
За да бъде добре оформен и богат храстът на гарденията е необходимо да се регулира дължината на издънките чрез резитба на цъфтежа и при пресаждането през февруари. Най-благоприятната киселинност на почвата трябва да бъде 5.0, в противен случай може да се получи пожълтяване на листата. Също така трябва да е богата на торф, пясък , иглолистна, чимова и широколистна почва (1:1:1:2:1), като почти задължително е и поливането й с много слаб кисел разтвор (няколко капки лимонов сок на 1 литър вода) или вода с разтворен в нея торф.


Размножение
Гарденията се размножава чрез резници във вода или в леко загрята почва, а пръскането на резниците може да ускори работата. Особено бързо ускорение може да се получи през пролетта.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

1 Коментара

Ива
Статията започва за орхидеята, а се говори за гарденията - поправете грешката!

Добави коментар

друга картинка

antibot