Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Камелия /Японска роза/

16
гласа
Едни от най-красивите цъфтящи цветя през зимата са камелиите. Те цъфтят от късна есен до ранна пролет. Подходящи са за отглеждане в зимни градини или като стайни растения, а при районите с по-меки зими – и на открито.
Камелия /Японска роза/-1 Камелия /Японска роза/-2 Камелия /Японска роза/-3

Камелията произхожда от планинските местности на Япония , затова някъде я наричат японска роза. Представлява  храст с височина от един до три метра, с компактна корона от лъскави, тъмнозелени листа и с цветове от снежнобяло до яркочервено, през всички нюанси на розовото.

Отглеждане
Камелията се развива добре на светли, но не твърде слънчеви места. Най-подходящи за нея са хладните стълбища, верандите и зимните градини. Температурата в помещението може да варира от 6 до 16 градуса. Само по време на цъфтежа може да се увеличи малко тази граница. Важно условие за доброто й развитие е да осигурите хладно място с висока въздушна влажност. Ако я отглеждате в саксия, не я местете или въртете. Така рискувате да загубите цветните пъпки на растението.
Имайте предвид, че камелията е много чувствителна към температурните промени, както и към влажността на почвата.

Редовно подхранвайте по време на цъфтежа
Щом като се покажат пъпките, трябва редовно да го пулверизирате. Но напълно разцъфтелите камелии не бива да пръскате, тъй като цветовете им ще станат на петна.
По време на цъфтежа подхранвайте обилно растението с хранителна сол или слабо концентриран разтвор, за да се образуват нови и нови пъпки. Поддържайте умерена влага на почвата, като я поливате по-често по време на цъфтежа. Използвайте мека вода.

Камелията расте най-добре на почвена смес от горска пръст, листовка, разположен говежди тор и градинска пръст, а на дъното на саксията направете хубав дренаж от чакъл или керамзит, това ще предотврати загниването на корените. Обикновено пръстта се сменя към края на април, когато започва новата вегетация. Ако я отглеждате правилно, тя ще цъфти през цялата зима.

Размножаване

Камелията се размножава през лятото с връхни резници без пъпки. Задължително осигурете топлина на субстрата. Пресаждането се прави през пролетта, само ако саксията е омаляла.

Важно: Растенията, купени от магазина, не трябва да се внасят веднага в помещението, необходимо е да се държат известно време на хладно място и чак след това да се сложат в стаята.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за градината, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot