Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Грижи при балконските растения

5
гласа
Повечето цветя и храсти за балкона се взимат на пролет от разсадници или остъклени парникови лехи и преди да се засадят, трябва да привикнат постепенно към външния въздух и пролетното слънце.
Грижи при балконските растения-1 Грижи при балконските растения-2 Грижи при балконските растения-3 Грижи при балконските растения-4

Как да се грижим за балконските растения

Всички новопридобити растения трябва най-напред да се аклиматизират на светло, прохладно място, защитено от вятър, дъжд и слънце. Ако изберете място на открито, където е много по-светло, отколкото вътре, ще постигнете бързо начало на растежа и ще закалите растенията.

Проверете пръстта в саксията. Ако е суха, полейте я обилно с вода, след половин час изхвърлете излишната вода.

Трябва да пазите от късно застудяване цъфтящите луковични цветя и свободно растящите храсти в малки съдове, ведра, саксии и сандъчета, като вечер ги покривате с фолио, чували, вестници или слама. Прехвърлете растенията в сандъчета. За да се пренасят по-лесно след покупка, те обикновено са поставени в твърде малки съдове.

Основният принцип е: по възможност да се използват само съдове с отвор за изтичане. Ако съдовете нямат такъв отвор, дренажният слой трябва да бъде 2-3 пъти по-висок от обикновено. Освен това за правилното поливане е необходим опит и тънък усет. При пластмасовите съдове лесно може да се пробият отвори или да се разширят. Преди засаждане съдът трябва да се почисти. Дървените съдове се почистват няколко седмици преди засаждането и се намазват с препарат за защита на дървото, безвреден за растенията. Своевременно си набавете материал за дренажа.

Използваните съдове, от какъвто и да е материал, се измиват с гореща сапунена вода и се почистват основно с четка. Водораслите и варовиковите натрупвания се отстраняват лесно с помощта на разтвор от оцет и вода (2 л оцет на 1 л вода с една шепа едра готварска сол). Съдът се намазва с разтвора, оставя се да подейства и след това се остъргва с четка и чиста вода. Новите глинени и теракотни съдове трябва да престоят 1-2 дни във вода (във варел за дъждовна вода или вана), за да се отмият евентуалните вредни вещества и съдовете да се напоят достатъчно. Така по-късно те няма да отнемат влагата от субстрата.

На директна слънчева светлина се развиват следните видове: едногодишните цветя - невен, агератум, петуния, астра, портулака, циния, немезия, дребноцветните хризантеми, карамфил, резеда, флокс, лобелия, годеция, ароматния тютюн, миниатюрните гергини. От двугодишните са подходящи теменужките и маргаритките.

Ако терасата Ви е по-сенчеста пак има вариант да я украсите. Растенията, които може да отглеждате са агератум, тагетес, лобелия, петуния, резеда, стайните фуксии, клубеновата бегония, вечно цъфтящата бегония, бръшлянът, мушкатото.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома, балкон, грижа за растения,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot