Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Ако прекарвате дълго време на работното си място, оградете се с растения

5
гласа
Притегателната сила на растенията, целителната им красота, хармонията на изразяването, магията на цъфтежа са им осигурили отдавна трайно място в дома на човека. Там тяхното присъствие му придава особена атмосфера, чар и живот, различни от всички домашни предмети, та били те и най-скъпа направа.
Ако прекарвате дълго време на работното си място, оградете се с растения-1 Ако прекарвате дълго време на работното си място, оградете се с растения-2

Модата на стайните растения през последните десетилетия стана съпътстваща и интериора на съвременното жилище. За това допринесоха особено много разнообразните материали, форми и размери на саксиите, усилията на селекционерите, обoгатили пазара с растителни видове от цял свят.


Едно от най-важните правила на фитодизайна или още изкуството да декорираме домовете си с цветя, е че естетиката на флората се постига с познание за нейните нужди. Това предполага не само редовно поливане, с което мнозина от нас  изчерпват грижите за растенията. Нашите зелени приятели са живи организми, чиято природа им налага различни потребности от влага, торове, светлина, топлина. Трябва да сме подготвени за тях, за да изберем онези видове, които ще харесат дома ни, неговото изложение, а и на нас , като стопани. Ние най-добре си знаем колко от времето и силитe си можем да им посветим. Но за да се радваме на тяхното жизнено, зелено присъствие, са нужни не само грижи. Растенията търсят общуване с нас, едва тогава, тяхното присъствие във всяко помещение на домовете ще ни  донесе не само естетическа, а и емоционална наслада. Застъпниците на подобни възгледи за мястото на растенията в живота на човека смятат, че те са най-силната и стабилна връзка на човека с природата. Обградени от неблагоприятното въздействие на железобетона, синтетиката, битовата техника и електроника, те успяват не само да се приспособят, а и да облагородяват тази среда със своето присъствие. Твърди се, че хора, които умеят да се грижат за тях, се заразяват  с тяхната свръхчувствителност, която обостря сетивата, повишава духовния и физически имунитет на човека.


В тази връзка ето и няколко практични съвета, които са приложими от всеки любител на цветята:
Ако прекарвате дълго време на работното място, оградете го с растения – те не само ще стимулират енергията ви, а ще ви осигурят закрила срещу неприятел сред колегите. Добре е да познавате корена на растението, неговата биологическа родина, което също ще ви ориентира в подхода към него. Някои видове страдат в съседство с други, които изсмукват жизнените им сили и ако забележите подобна непоносимост – разместете саксиите.
От гледна точка на фитодизайна, комбинирането на живи с изкуствени цветя не  ерес, напротив- пестеливото попълнение на зеления кът с умело изработени листа и ефектни цветове ще допринесе за хармонията в интериора.

източник svejo.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: офис растения, растения за офиса, растенията в дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot