Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Бамбук на щастието

15
гласа
В цветарските магазини често може да се видят странни спираловидно увити растения с голи стъбла и розетка от листа на върха. Понякога стъблата изглеждат като прави тръбички и се продават навързани на снопчета. И в двата случая растенията носят името бамбук на щастието (Lucky Bamboo).
Бамбук на щастието-1

Всъщност това не е никакъв бамбук, а една от многото разновидности на драцената – драцена сандериана. В Китай, където съблюдават учението Фън Шуй, се счита, че ако растението присъства в дома, късметът, щастието и успехът също ще дойдат непременно.  При това, за да се случи това, то трябва да расте в прозрачен съд с вода. Англичаните са пренесли растението по света и то и до днес носи тяхното име -  Dracaena Lucky Bamboo. Родина на драцената са тропическите области. Затова, въпреки прочутата си непретенциозност, в стаята щастливият бамбук изисква топлина и светлина, но без пряко слънчево припичане. Иначе с лекота понася сухия въздух и не се нуждае от пръскане с вода. С лекота растението ще вирее в съд с вода, но тъй като съдържанието на минерали във водата е съвсем ограничено, след време листата ще започнат да жълтеят. Това може да се избегне, ако във водата се добавят разтворими подхранващи вещества за драцени. И понеже такива не се намират лесно, по-добре е да засадим бамбука на щастието в обикновена почва за цветя, като осигурим много добър дренаж. За целта трябва да напълним долната третина на саксията с дребен чакъл. През лятото се полива обилно, но се внимава в подложката да не се задържа вода. През зимата влагата се ограничава, но не се допуска почвата да пресъхне.Пресаждането става веднъж на 2 години.
Можем да размножим бамбука на щастието, като отрежем връхната му част и я потопим във вода, в която сме сложили няколко късчета дървени въглища. След около 3 месеца ще се появят корени и можем да засадим растението самостоятелно. А на мястото на отрязания връх от страничните пъпки ще израснат нови стъбла.

Тайните на успеха
Светлина: Обилна, без пряко слънце.
Вода: В зависимост от топлинните условия.
Влажност на въздуха: Няма значение.
Подхранване: С тор за драцени.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot