Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Подмяна на водопровод

17
гласа
Не много често, но понякога се налага подмяна на водопровода в жилището по различни причини - при аварии, при промяна местата на батериите за душ и мивки или при остарял и корозирал метален водопровод.
Подмяна на водопровод   -1

При смяна на плочките в бани и тоалетни също е полезно, ако водопроводната инсталация е остаряла да се използва момента и да се подмени с нова. И естествено е новият водопровод да се изпълни от ПВЦ тръби. Какво е нужно за целта:

Нужна е машинка за лепене. Могат да се вземат от приятел или под наем за няколко дни, като за една баня и кухня два дни са достатъчни.

Трябва да изберете сглобката. В зависимост от тръбите и фитингите на пазара се продават ПВЦ тръби с 3 вида сглобки. Най-лесни са механичните, като при тях няма нито лепене, нито навиване, но фитингите им са доста обемисти и са по-подходящи за външен водопровод.

Най-популярни са полипропиленовите тръби, които се лепят както те, така и фитингите към тях. Има и полипропиленови тръби с алуминиева вложка, като при тях фитингите са с метална резба.

Вече няма стандарти за височината при теглене на нов водопровод. Преди стандартът бе 1,20 метра от пода, но сега най-често се тегли на 0,30-0,40 см. Трябва навсякъде да ползвате една и съща височина.
 
Но за да не си влияят „топлата” и „студената” тръба, независимо от височината на водопровода, между двете тръби трябва да има 18-20см разстояние и „топлата” тръба да върви отгоре.

При подмяна на метален с ПВЦ водопровод трябва да се внимава с размера. Най-лесният начин за подмяна на стар водопровод е да махнете металните тръби и направо на тяхно място да теглите новите ПВЦ. В този случай, а и във всеки друг, трябва да съобразите размерите. Те си съвпадат, но сигнатурата им е различна. Стара тръба от 1/2 цол отговаря на ПВЦ тръба от ф18, 3/4-цоловата метална тръба е ф25, а тръбите от 1 цол отговарят на ПВЦ тръби от ф32.

Съобразете новите батерии. Когато теглите новия водопровод, трябва да се съобразите с местата на батериите за душ и за мивките. За батериите си има стандарти, които важат и в момента. Тези за душа се монтират на височина от 60 до 80 сантиметра. Батериите за мивка са с твърда височина от 115 сантиметра, когато батерията се монтира на стената. Но ако батерията е монтирана на кухненския плот или на керамичното корито на мивката, тогава трябва да се съобрази в какво положение да се оставят външните фитинги на водопровода за да е удобно осъществяването на меката връзка с батерията. Обикновено в такива случаи изходните фитинги се оставят по-ниско за да си прикирият от кухненския плот или мивката.
 
Важно е плътното замонолитване на тръбите към стената за да не вибрират впоследствие и да причиняват неприятен шум в жилището. Това може да стане със специални скоби с които се фиксират тръбите за стената, разбира се в изкопаните за целта канали. Отгоре се прави замазака и върху нея се лепят фаянсовите плочки.

 

 

източник thebesthomemaster.hit.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: ремонт, водопровод, тръба,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot