Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Как да изберем електрически генератор

12
гласа
Съвременният човек болезнено осъзнава доколко е станал зависим от техниката, която го заобикаля, едва когато електроснабдителното дружество му дръпне шалтера и животът в дома или офиса буквално замре – лампите угасват, екраните на телевизорите и компютрите тъмнеят, да не говорим за останалите домакински, а нерядко и отоплителни уреди, които стават напълно безполезни.
Как да изберем електрически генератор-1 Как да изберем електрически генератор-2

Съвременният човек болезнено осъзнава доколко е станал зависим от техниката, която го заобикаля, едва когато електроснабдителното дружество му дръпне шалтера и животът в дома или офиса буквално замре – лампите угасват, екраните на телевизорите и компютрите тъмнеят, да не говорим за останалите домакински, а нерядко и отоплителни уреди, които стават напълно безполезни. Хората с по-дълга памет още помнят режима на ограничено електрозахранване отпреди години, поради който държавата ни бе заприличала на дискотека, само дето никому не ставаше радостно на душата от това – едни квартали светят, съседните пък тънат в мрак. После ролите се разменят по волята на управниците. Този изстрадан период си струва да се припомни, защото напоследък отново започнаха да ни стряскат с предсказания за енергийни катаклизми, като ни сочат за пример реалността в съседни балкански държави. А както народът учи, когато мечката заиграе у съседа, трябва да се готвим и ние.

Прекъсванията на електрическото захранване и сега не са рядкост, особено във вилните зони и поотдалечените от цивилизацията селища. Решението е едно – резервен автономен източник на електричество и бидонче с бензин или нафта.
Покупката на собствен електрогенератор вече стана задължително изискване и когато се търси усамотение далеч от шумотевицата на града и асфалтовата настилка. Независимо дали сте опънали палатка, паркирали караваната край морето или на планина, дали сте избягали от работното ежедневие в далеч закътана колибка, без електричество животът бързо ще се вгорчи. Зовът на дивото за повечето хора е примамлив, ала пък да палим огън с кремък и огниво май е вече прекалено.

Когато липсва електрически контакт наблизо, собственият източник на електрозахранване е абсолютно необходим и при различни занаятчийски дейности, немислими без използване на електрически инструменти – бормашини и къртачи, електрожени, ръчни дърворежещи машини, градинска техника и т.н.
Следователно проблемът не е дали си струва, а какъв електрически генератор да изберем, още повече, че цените им вече станаха напълно поносими, и то за най-реномираните марки.

Определящ показател за всеки електрически генератор е неговата електрическа мощност. От нея зависи какви и колко уреда ще може да захранва. Най-често тя се дава от производителя в мерната единица по SI за привидна мощност kVA (киловолт-ампери), която е пълната, максимална електрическа мощност, получена при дадени стойности на тока и напрежението в една променливотокова верига. Тя обаче често се бърка с утвърдената у нас единица за активна мощност kW (киловат), т.е. тази мощност, която се използва. Необходимо е да се знае, че двете мерни единици са равни само когато няма фазово отместване на напрежението спрямо тока, т.е. факторът на мощност cos а = 1. Той се определя като съотношение между активната и привидната (пълната) мощност. Когато факторът на мощност е единица, това означава още, че подаваната електрическа мощност се оползотворява напълно – такъв е случаят с нагревателните електрически уреди и лампите с нажежаема жичка. При всички останали уреди обаче, каквито са електродвигателите (реактивен товар) или луминесцентните лампи (капацитивен товар), това не е така и за добър фактор на мощност се приема cos а = 0,85. Следователно с приближение може да се приеме, че за да се получи 1 kW активна мощност, която консумират електрическите уреди, са необходими поне 1,2 kVA привидна мощност.

Необходимо е също да се прави разлика между номиналната и максимална мощност, която се посочва в техническата документация на генератора. Разликата помежду им понякога достига до около 20%, като в режим на максимална мощност генераторът може да работи само на кратки интервали от време – най-често до 30 min. При продължително натоварване, например за захранване на електрическа водна помпа, трябва да се разчита на посочената за номинална мощност на генератора.
Изборът на генератора по мощност следва да се направи след пресмятане на общата консумирана от захранваните с него уреди, като се добавят още поне 20–30% за резерв.

Необходимо е да се има предвид, че инструментите и уредите, задвижвани с електродвигател, имат фактор на мощност около или по-нисък от cos а = 0,7. Освен това техният пусков ток надхвърля номиналния с 3 до 5 пъти. Това трябва да се отчита, като се предвиди достатъчен резерв, когато се подбира мощността на генератора.

При генераторите за промишлени цели често се предпочитат модели, произвеждащи трифазен ток, докато за битови нужди се ползват монофазни електрогенератори. При избора на трифазен генератор трябва да се има предвид, че консумираната мощност от еднофазен товар не бива да превишава 1/3 от трифазната номинална мощност на генератора.
Специално внимание при избора на генератор трябва да се обърне, когато се използва за захранване на чувствителна електронна апаратура – електронно управлявани уреди и инструменти, а също и компютри. За тяхната нормална работа е необходимо синусоидално напрежение с честота 50 Hz, което до голяма степен се осигурява от генератори със система за автоматично управление на напрежението AVR или Cyclo-Converter. Най-доброто решение за такива уреди обаче безспорно са инверторните генератори. Последните осигуряват най-високо ниво на стабилност и честотата на напрежението с близка до идеалната синусоидна форма, поради което са най-подходящи за захранване на чувствителни електронни, включително и медицински уреди.

Друг съществен фактор, който трябва да се има предвид, е разходът на гориво. Разбира се, най-икономични са генераторите с дизелови двигатели с въздушно или водно охлаждане и където е необходимо и възможно, употребата им е препоръчителна.

Бензиновите електрогенератори имат несъмнено предимство, когато се използват като авариен токозахранващ източник, когато мрежовото захранване прекъсне. Те нямат алтернатива и когато генераторът често се пренася до мястото за отдих или до работната площадка. Те са значително по-леки и компактни, по-евтини, но и с по-високи експлоатационни разходи.
Когато на генератора се разчита като на основен източник на електроенергия за продължително използване, вече си заслужава инвестицията в генератор с дизелов двигател. Генераторите, които се използват като резервна електроцентрала, трябва да имат електронна система за автоматично пускане и спиране. Тя се задейства няколко секунди след изключване на мрежовото напрежение и електрическата мрежа на сградата вече се захранва от генератора. При възстановяване на мрежовото напрежение системата автоматично спира генератора и го изключва от мрежата. Тези генератори по правило се монтират в специално пригодено за тях помещение. Монтирането на големи дизелови генератори е работа за специалисти и е извън обсега на списанието ни.

източник newteck.bg

Категория Категория: Черна техника

Категория Тагове: генератор, електричество,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot