Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Бергения/ Бадан

7
гласа
Това красиво градинско растение, познато още и под името бадан, е особено подходящо за декорация на градината ви. Ако му осигурите сенчесто място, то ще ви се отблагодари с прекрасните си цветове.
Бергения/ Бадан-1

Откъде произхожда?
Родината на това многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Саксифрагоби, е Алтай. В естествен вид се среща още в Сибир и Далечния Изток.

По какво да я познаем?
Трудно ще объркате сочната бергения с друго растение. Коренището й е дебело, почти черно и стелещо се, а листата - големи, плътни и с гланцирана повърхност. Те могат да бъдат с овална или сърцевидна форма и да достигнат от 20 до 35 см дължина. През топлите месеци листата на бергенията са зелени, а през студените придобиват лилаво-червен, понякога бронзов оттенък, който запазват до пролетта. Цветовете й са дребни - в бяло, розово и червено.

Къде да я разположим?
Още при засаждането в градината изберете за бергенията някое сенчесто местенце, близо до оградата на двора си например. Може да я разположите или като бордюр до северната стена на дома си, или в група с други растения да направите жива ограда.

Каква температура обича?
Най-добре вирее при температура около 15 градуса. Как трябва да се полива? Въпреки че растението е устойчиво на суша, е хубаво да го поливате редовно с умерено количество вода.

Кога и как цъфти?
Бергенията цъфти по два пъти в годината - веднъж от април до началото на юни, и втори път - от август до края на септември. Цветовете й са разположени на върха на безлистни цветоноси, които достигат до 60 см височина. Те са много ефектни - представляват дребни розово-червени или бели камбанки, покрити с восъчен налеп. Каква почва предпочита? Бергенията се развива най-успешно върху богати почви, добре дренирани по възможност слабо-кисели. Когато корените й се намират постоянно във вода, те загниват, затова не бива да допускате заблатяване на почвата.

Как се размножава?
Чрез резници и семена, като най-доброто време за това е началото на лятото, през месеците май и юни. Ето какво да направите, ако сте решили да размножите бергенията чрез резници - първо си набавете млади розетки, които да имат малки листа и коренище, след това засадете всяко коренче с по 2-3 листа в предварително подготвено място. По-лесен начин за размножаване на растението е чрез семена. Въпреки че са дребни, растението, което ще израсне от тях, се развива много бързо.

Любопитно
Листата на бергенията са богати на теин. Ето защо в древни времена от тях хората в Алтай са приготвяли вкусна хранителна напитка, която наричали алтайски или сибирски чай.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot