Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Виолетки и теменужки

10
гласа
Теменужките са сред най-разпространените и обича цветя. Без тях не остава нито една градина, нито модерният градски цветен кът. Всяка година селекционерите даряват на света все нови сортове с най-невероятни цветни съчетания и размери.
Виолетки и теменужки-1 Виолетки и теменужки-2 Виолетки и теменужки-3

Родът Виола (Viola), към който се отнасят, включва около 100 вида растения. От тях само няколко се използват в украсата. Те се разделят на две групи: градински теменуги и дребноцветни теменуги (виолетки).

Градинските (V. Wittrockiana) по природа са многогодишни, но се отглеждат като двугодишни. На височина достигат от 10 до 25 см., образуват голям брой цветове и цъфтят продължително. Цветовете са разположени на доста дълга дръжка и обикновено са наведени. Багрите и съчетанията им при различните сортове са изключително разнообразни. Някои сортове, обикновено тези с розови, червени и медни цветове са ароматни.

Въпреки нежния си вид теменужките са  силно студоустойчиви. Често, засадени през есента, те продължават да цъфтят под снега и с идването на пролетта само стават по красиви.

По отношение на почвите имат ясно изразено предпочитание към по-плътните и богати почви. На бедни песъчливи места бързо издребняват и губят украсните си свойства. Не обичат и местата, където се застоява вода. Колкото по-слънчево е мястото на което растат, толкова по-добре се чувстват и развиват.

Най-често размножаването на теменужките става със семена. Ако искаме да цъфнат рано през пролетта, трябва да ги засеем през лятото на предишната година. След седмица две ще се появят малките теменужки. След 2-3 седмици се пикират, а в края на август се засаждат на постоянно място. Най-подходящото разстояние между отделните растения е 20-25 см.

Ако искаме теменужките да цъфнат същата година, трябва да ги засеем през февруари в сандъчета, а през април да ги настаним в градината.

От дребноцветните теменуги най-разпространена е местната ароматна теменужка (V. odorata). Тя населява както горите, така и градините с няколко форми, които се различават по багра и устройство на цвета. Най-често цветът е виолетов, но може да бъде бял или бледорозов. Цветчетата обикновенно са прости, но има и кичести вариетети.

Тези теменужки предпочитат по-хладните и засенчени места. Добре растат на по-плътни и влажни почви, но може с успех да се гледат и в алпинеумите, стига да не ги препича силно слънцето.

Размножават се обикновено сами чрез естествено вкореняване на столоните. По този начин всяко растение бързо се заобикаля от нови, с които образува плътна туфа. Много лесно е да се вземе част от нея и да се посади на желаното място.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot