Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Тайландското лале обича дългия ден

5
гласа
Тайландското лале (Curcuma alismatifolia) е близък родственик на джинджифила, с който са от сем. Джинджифилови (Zingiberaceae).
Тайландското лале обича дългия ден-1

В родината му Тайланд е по-популярно още и с името сиамско лале. Разпространено е в природата на североизточен Тайланд, където в дъждовния сезон, юли-август, може да се наблюдава масовият цъфтеж на растението. Притежава коренище с грудковидни задебеления, с помощта на които се разпространява и размножава вегетативно. За разлика от истинската куркума неговите коренища не се използват като подправка. Висока декоративност има цветът му и затова се отглежда в плантации в някои страни от Азия за рязан цвят. Съцветията му са красиви, с розов оттенък на прицветниците. Натопени във ваза, издържат 2-3 седмици. Днес на международните пазари освен рязан цвят от сиамско лале се предлагат и растения, засадени в домашни условия.

Създадени са и много сортове като Chiangmai Pink, Dark Pink, Siam Pearl, Snow White  с окраска на съцветията в бяло, жълто, виолетово. Въведен  е и сортът-джудже Curcuma alismatifolia compact, който е с малко коренище и високи само 25 см. цветове. За сравнение при дивия вид височината на съцветията с цветните дръжки достига 50-80 см.

У нас се гледа в стая
В умерените ширини растението не може да се отглежда на вън и може да му се радваме само в стая. То е растение на дългия ден  и се нуждае от много разсеяна слънчева светлина, но не директна. При недостатъчна светлина растежът му се забавя, съкращава се продължителността му на цъфтеж и обагрянето на цветовете му е по-слабо. Растението се полива всеки ден. Почвата в саксията не трябва да засъхва. По време на растежа и цъфтежа сиамското лале се нуждае от обилно поливане и подхранване с минерални торове през две седмици.

След цъфтежа в късна есен, края на ноември, при растението настъпва период на покой. При дивите сиамски лалета, тогава надземната им част отмира. Днес има различни негови сортове, чийто сортове през зимата не изсъхват. Ако листата са изсъхнали, коренището изкопава от саксията или пък се оставя в нея. Тя се поставя в сухо и прохладно помещение с температура около 7 градуса, като периодично се полива и не се допуска пълно пресъхване на почвата. Ако коренището се изкопае от саксията, то тогава се съхранява в сух пясък и се поставя в хладилник, но по-добрият вариант е коренището да се остави в саксията, в която е било растението и да презимува по описания вече начин. В края на месец март-април саксията се изважда и растението се пресажда в свежа почва.

Размножава се с делене
Размножаването става чрез разделяне на коренището на части, като във всяка част се оставят най-малко две грудки, по които да има спящи пъпки. Почвената смес, в която се засаждат и отглеждат растенията е от равни части листовка, градинска пръст, пясък и угнил оборски тор.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot