Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Гуцмания/ Guzmania

10
гласа
Родът включва около 160 вида. Достига до 45 – 50 см. височина. Листата и са твърди, жилави, във формата на меч и растат близо до земята. Прицветниците са в жълто, зелено, пурпурно. Цветовете са бели или жълти.
Гуцмания/ Guzmania-1

За разлика от другите бромелиеви (ананасови), гуцманията няма бодли, което я прави желано стайно растение. Подходяща е и за градината.Тя е много атрактивна, тъй като цъфти дълго време – близо половин година.

Грижи:
Поставете растението далече от директна слънчева светлина. Най- доброто място в градината е влажно и полусенчесто. Ако решите да я гледате вкъщи, тя се нуждае от 12 до 18 часа светлина на ден.

Място:
Родината и е от Централна Америка до Еквадор и Боливия. Гуцманията най – добре вирее в субтропическите и тропическите райони. Растенията имат нужда от висока температура и сравнително висока влажност на въздуха.

Размножаване:
За да размножите гуцманията, изчакайте докато мине цъфтежа, отстранете малките издънки и ги засадете. Ако контейнерът е по – малък, това ще стимулира цъфтежа. Съвет на градинаря: Пазете гуцманията от листни въшки, бели мушички, акари. Потенциални проблеми са гниенето на короната и гъбичките, поради което трябва да се внимава, да не се преполива.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

4 Коментара

Гери
Имам гуцмания цъфнала е през зимата и не смея да отрежа цвета - кога ще направи нови детки за да ги посадя?
Гери
Имам гуцмания цъфнала е през зимата и не смея да отрежа цвета - кога ще направи нови детки за да ги посадя?

Добави коментар

друга картинка

antibot