Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Бонзай

10
гласа
ИЗБОР НА РАСТЕНИЯ За предпочитане са видове, които имат интересна форма на стъблото, кората, листата, които цъфтят красиво през пролетта, имат атрактивна есенна окраска. Като най-подходящи видове за бонзай са се утвърдили клен, кестен, бряст, азалия, плачеща върба, бреза, дъб, бор, смърч, хвойна, дрян, фикус, подокарпус, пираканта и др.
Бонзай  -1 Бонзай  -2

СТИЛОВЕ БОНЗАЙ
Традиционните стилове на бонзая са създадени с цел да повтарят естествената форма на възрастно растение в природни условия. Два са основните видове бонзай - растения с едно стъбло и многостьблени растения. Стиловете се определят в зависимост от формата на стъблото -строго изправена, свободно изправена, полунаклонена, плачеща, каскадна, разклонена.

ИЗБОР НА СЪДОВЕ ЗА ЗАСАЖДАНЕ
Бонзаите се отглеждат в плоски съдове с малки крачета, за отцеждане на водата, с повърхнина приблизително колкото короната на дръвчето. От голямо значение за окончателния ефект на бонзая е естетическият подбор на съда - матови или гледжосани керамични съдове с форма и цвят, съответстващ на стила на бонзая.

ПОДХОДЯЩА ПОЧВА ЗА ЗАСАЖДАНЕ
Препоръчваният за бонзай почвен субстрат се състои от почвена смеска за саксийни растения с добавка на пясък и торф или глинен гранулат, който осигурява добро отводняване.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СВЕТЛИНА И ТЕМПЕРАТУРА

Повечето бонзай обичат обилна, но индиректна светлина. През лятото е добре да се изваждат навън, но не на пряка слънчева светлина. Растенията се отглеждат при нормална стайна температура 20-25° през активния вегетационен период и 10-15° през периода на покой, през който трябва да се съхраняват в полутъмни помещения и да се поливат рядко. Иглолистните бонзай трябва да се изваждат през зимата навън, дори при минусови температури, в противен случай след няколко години умират.

ПОЛИВАНЕ

Поливането се извършва като поставите съда с бонзай накиснат във вода (престояла 24 часа за разграждане на хлора) за около 30 мин, за да се напои обилно. При следващото поливане повърхността на субстрата трябва да е изсъхнала. Проверявайте редовно корените на растението за признаци за засушаване или преовлажняване. Пулверизирайте препоръчително два пъти дневно с хладка вода.

НАТОРЯВАНЕ

За да поддържате вашия бонзаи в добра форма и осигурите оптимално развитие, наторявайте в подходящо време и с подходящ тор през цялата година. Като принцип наторявайте от ранна пролет до края на лятото с балансиран МРК тор 20:20:20 (веднъж на 4 седмици), а през есента и зимата - на 6 седмици (15:15:30), за да подтискате растежа, но да предпазвате от болести. Много добър ефект за развитието има и наторяването с органични торове - торф, компост, птичи тор, органични брашна и др.

ОФОРМЯНЕ НА БОНЗАЯ

Основни манипулации от голямо значение за развитието на бонзаите а премахване на излишните листа и подкастрянето. За целя както и за пресаждане на бонзаите, са необходими специален комплект инструменти. За вечнозелените видове листата се премахват два пъти годишно, за останалите при нужда. Подкастрянето може да се дели на два вида - за формиране - намалява височината на растението и дължината на корените и поддържащо - благоприятства развитието на нови разклонения и смалява размерите на листата. В зависимост от вида и възрастта през няколко години растението се пресажда в нов съд по-голям с около 2 см, като се подкастря кореновата система. Най-подходящ период за това е пролетта, преди започване на вегетацията. Стъблата и клоните на растенията изкуствено се изкривяват, за да добият вида на растение, борило се да оцелее в тежки условия. Именно тук се проявява и ролята на човека - да подчертае индивидуалността, без да наруши естествената красота на растението.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot