Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Изграждане на нови тревни площи

9
гласа
Значението на тревните площи в дворните пространства има няколко аспекта:
Изграждане на нови тревни площи -1 Изграждане на нови тревни площи -2 Изграждане на нови тревни площи -3 Изграждане на нови тревни площи -4 Изграждане на нови тревни площи -5 Изграждане на нови тревни площи -6 Изграждане на нови тревни площи -7 Изграждане на нови тревни площи -8 Изграждане на нови тревни площи -9 Изграждане на нови тревни площи -10 Изграждане на нови тревни площи -11 Изграждане на нови тревни площи -12 Изграждане на нови тревни площи -13

Значението на тревните площи в дворните пространства има няколко аспекта:

- С равната си повърхност и наситен зелен цвят оказват благоприятно художествено-естетическо значение, успокояват нервната система.

- Поглъщат голямо количество от прах и предпазват почвата от прекомерно прегряване, с което създават своеобразен микро климат.

- Предпазват почвата от ерозия.

- Създават фон за растителните групи и акценти в градината, както и контраст с декоративните настилки и цветните групи/бордюри.

 

Време на засаждане:
За климатичните условия на България най-подходящото време е края на лятото (август-септември). В този период новозасятата трева получава достатъчно влага и кореновата система укрепва добре, за да понесе зимните студове.
Друг подходящ период за засаждане е март - май, преди започване на летните засушавания и горещини.

 

 Техника на изграждане:
1. Ако предназначеното за изграждане на нова тревна площ място е заплевено желателно е  да  третирате с  подходящ хербицид. След 2 - 3 седмици трябва да се прекопае добре на дълбочина 10-15 см., като основно се почисти от камъни, корени и пръстта да се раздроби и заравни добре. Това е момента за окончателно оформяне на терена – заравняване, оформяне на хълмчета и т.н.

Не допускайте напълно равни участъци, осигурете макар и минимален, но достатъчен наклон за оттичане на водата.

Ако почвата е напълно непригодна, желателно е да внесете нова плодородна почва в пласт дебел 15-20 см., ако почвите са глинести, добре е да се прибави пясък, ако са песъчливи-прибавете торф за задържане на влагата. Наторете с оборски или друг органичен тор и заравнете много добре с гребло.

2. Определящо за подбора на тревните смески е местоположението, вид и влажност на почвата и начина на използване на тревните площи. Предлагат се универсални, многокомпонентни смески, подходящи за всякакви терени  почвено-климатични условия - за слънчеви или сенчести места, сухи или влажни почви, спортни терени и детски площадки с издръжливост на утъпкване. Смеските подпомагат развитието си взаимно и имат еднакви изисквания към почвоподготовка, поливане и торене. За специални ефекти се предлагат  така наречените “Мавритански поляни” – смески от треви и полски цветя, които не се косят и създават естествени поляни, цъфтящи през целия вегетационен сезон.

 

3.Като препоръчителна норма за засяване на 100 кв. м. се дава от 3 до 5 кг. в зависимост от желаната бързина за постигане на ефекта на плътен тревен килим. В наклонените участъци и покрай бордюрите завишете посевната норма.

 

4. Площта за засяване се разделя на сектори, тревните смески на части и се извършва кръстосан ръчен или машинен посев за по-равномерно разнасяне на семената. За по-равномерно разпределение на семената може да прибавите към тях пясък. Покрийте семената с тънък пласт пясък или торф в зависимост от почвата, валирайте с валяк или трамбовайте с дървени дъски. Оптималната дълбочина на засаждане е 10 см.

 

5. Торете с комплексен NPK (азот, фосфор, калий) веднъж на всеки сезон – пролет, лято, есен, като в периода на усилената вегетация (май-август) използвайте и 3кг/100 кв.м. амониева силитра веднъж на 3 седмици.

 

 

 6. Първата коситба на новозасятата трева се прави на по-голяма височина на тревата 6-8 см. През активния вегетационен сезон косете на височина 2-3 см. ежеседмично, за сгъстяване на тревата, преди зазимяване оставете тревата на височина 5-6 см. Валирайте ежемесечно след косене за да заравните добре терена, като ако е необходимо преди това грапете (почиствайте мъртвата изсъхнала трева) и аерирайте, по-тежките глинести почви.

 

7. Поливайте редовно, леко, повърхностно рано сутрин и вечер, особено през сухите периоди.

 

8. При поява на жълти петна, мъхове и прекалено плевели се консултирайте със специалист и използвайте селективни хербициди и препарати, в комбинация с грапене, аериране и вертикулиране.

 

Чимове

Като алтернатива за постигане на бърз ефект могат да се използват чимове – изрязани ивици трева с дебелина 6-7 см. и вариращи размери, които се нареждат върху много добре подравнен и почистен терен с 1-2 см. пясък за дренаж, в права линия, по наклона на терена.

 

Фугите се изравняват с гребло, допълват се със смес от почва и пясък за по-бързо съединяване. Уплътняват се с дървена трамбовка и се поливат редовно.

 

 

 

 

 

 

източник svejo.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: растения, цветя, растения за градината, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot