Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Произведете си чимшир от зерник

6
гласа
Семейство Чимширови (Buxaceae) обединява вечнозелени храсти. У нас най-често срещан е обикновеният чимшир (Buxus sempervirens).
Произведете си чимшир от зерник-1

Расте на бедни или богати почви, не издържа заблатените. Еднакво добре понася слънчевите и сенчести места. Не понася обаче липсата на въздушна влага. Той е много бавно растящ вид, но животът му е няколко века. Понася добре резитбата и това качество му помага да намери приложение в парковото зелено строителство за създаване на най-различни архитектурни форми. От обикновения чимшир са получени и декоративни форми, като сребристата форма (Ardentei variegate) със сребристо-зелени и златиста (Aurei variega) със златисто-зелени листа. Понякога у нас се култивира и японската форма (Microphylla). Тази форма е много рядко срещана у нас.

Семенното размножаване при чимширите не се използва. Тези храсти се размножават само вегетативно – чрез зелени резници от невдървесинели едногодишни леторасти, които се берат и залагат в полиетиленови или стъклени парници от средата на юни до средата на юли. Това е най-подходящото време, за да се използва максимално слънчевата енергия през летния сезон. За да се избегне опасността от прегряване на младите резници, стъклата на парниците се варосват. Те освен от светлина, се нуждаят много от проветрение и влага. Много фини пръскачки с вода оросяват чимшировите резници. Стъклата на парниците се повдигат постепенно за проветряване. До края на летния сезон се вкореняват  и са готови за засаждане на постоянните места. Стъклата на парниците се покриват с рогозки, за да не измръзнат през зимата от ниските температури. Ако оцелеят, младите чимширови храстчета са готови в края на март и през април да бъдат засадени на определените места.

Те ще придадат много свежест на екстериора, ако се засадят в групи или оформите бордюри от тях.

източник svejo.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: растения, цветя, растения за градината, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot