Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Изкуството да се отгледа бонсай

6
гласа
Ако много харесвате миниатюрните дръвчета и решите да си купите бонсай, трябва да бъдете внимателни, защото някои цветари продават и твърде млади бонсаи, само на пет-шест години.
Изкуството да се отгледа бонсай-1 Изкуството да се отгледа бонсай-2 Изкуството да се отгледа бонсай-3 Изкуството да се отгледа бонсай-4

Ако са обработвани от неопитни хора, ще живеят само един сезон. Не вярвайте на имитациите. Изисквайте сертификат за възрастта на бонсая. И когато се уверите, че сте си купили нещо добро, поддържайте го по следния начин:

Когато купувате бонсай, попитайте дали се държи на открито или в стая. Първият вид има същите изисквания като обикновените дървета и не понася да го лишават от въздух и слънце. Внасяйте го у дома само при големи студове или слани, и то за не повече от една нощ. Вторият вид пък може да напуска меката топлина на жилището само в разгара на лятото, като при това трябва да го сложите на шарена сянка и често да го мокрите.

Придайте естествени форми на бонсая, наподобете действието на природните стихии, например дърво, превито от вятъра.

Ако сте търпеливи, можете сами да си отгледате бонсай от дърво, получено от семенце. Повечето дървесни видове (иглолистни и широколистни) са подходящ изходен материал.

За да придадете точно определена форма на дръвчето, увийте основата на клоните с медна жица.

Дръжте бонсая си в съд с плоско дъно. Колкото по-малко пръст имат корените, толкова по-бавно растат надземните части.

Никога не слагайте бонсая точно зад стъкло, за да не изиграе ролята на лупа и слънчевите лъчи да подпалят дръвчето.

Нагласете бонсая така, че през лятото да е на шарена сянка, а през зимата - на по-осветено място.

Не поливайте много, за да не загният корените. По-добре пръскайте листата.

Не злоупотребявайте с торенето, за да не се налага често да подрязвате бонсая.

Бонсаите нямат нужда да се подхранват, освен ако не сте имали време да ги пресадите (веднъж на три години). Не вземайте какъв да е тор, а само специален за бонсаи (N5, P3, K2). Ако не намерите такова нещо в магазините, заменете го с кюспе от синапени семена. Не торете бонсаите по време на зимния им сън.

Пресаждането изисква специална почвена смеска.

Подкастряйте бонсая два пъти годишно - през пролетта, за да ориентирате растежа на младите филизи, и през зимата, за да поддържате хармонията в силуета му.

За да го почистите от евентуални вредители, използвайте само меки препарати, които да не изгарят листата му. Срещу гъбичката Oidium пръскайте със сяра, срещу червени паяци - с препарат на базата на пиретрума.

източник comfort.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: бонсай, цветя, растения, градина, интериор, аксесоари,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot