Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

8 прости правила за градинарството

17
гласа
Каквито и сериозни проблеми да имате с поддържането на вашата градина, можете лесно да ги отстраните с помощта на нашата серия прости решения на най-често срещаните от тях.
8 прости правила за градинарството-1

Независимо дали дворът ви е залят от слънчева светлина, или е потънал в сянка, или пък е нещо по средата, ние ще ви помогнем да го преобразите и превърнете в най-зелената - и най-здравословната - градина на вашите мечти.

Всяка година се повтаря едно и също: тревата пониква и отначало изглежда чудесно. След това бурените избуяват, гъбичките плъзват и към Четвърти юли (националния празник на САЩ) тази някога прекрасна и покрита със сочна зелена трева морава изглежда вече като бойно поле след жестока битка. Това обаче няма повече да ви се случва. Този сезон ще се въоръжите с полезна информация, която ще ви помогне да спечелите битката.

 

Височина на косенето

Спазвайте правилото “една трета”: Никога с едно косене не отстранявайте повече от една трета от общата височина на листенцата на тревата. Когато тревата расте по-бързо, трябва да я косите два или три пъти в седмицата. Непременно използвайте остра косачка, Точете косачката поне веднъж годишно.

Петна от кучешка урина

Ако тревната ви леха е покрита с тъмни петна, може да стоварите вината върху любимото си куче Фидо. Пръскайте по-често тревата с вода, за да разредите съдържанието на солите в кучешката урина. Ако върху тревата има тъмнозелени петна, вероятно имате изключително лоша почва и азотът е урината действа като тор. Научете кучето си да намира друго място за това занимание.

Война на плевелите

Оскъдните и ненаторени тревни площи обикновено гъмжат от плевели. Избягвайте продуктите “weed-and-feed” (плевене + торене), които представляват смес от торове и хербициди. Те не действат толкова добре, а освен това е вредно да се въвеждат хербициди на всеки квадратен дециметър от вашата ливада. По-добре е да разтворите в бидон хербицид, съдържащ Trimec, и да напръскате с него само плевелите.

Слаба трева

Една от най-големите трудности, с които се сблъскват повечето хора, е че просто не знаят какво количество торове трябва да слагат и колко често да наторяват. За да си помогнете, използвайте свободните си дни по празниците, за да се научите как да се справяте с този проблем. Заемете се със студолюбивите треви на Великден, Първи май, Денят на загиналите във войните (30 май), и Халоуин (31 октомври). Първи май и Четвърти юли са подходящи и за топлолюбивите треви.

Много мъх

Трудно е да се отървете от мъха. Химическите средства не са много ефективни, а механичните методи, като почистване с гребло или разрохкване с мотика, обикновено не вършат работа. Щом мъхът ви създава големи проблеми, значи не сте избрали подходящото място за своя газон. Ако вашата тревна леха получава директна слънчева светлина през по-малко от три до четири часа на ден, поставете над почвена растителна покривка, която е адаптирана към сенчести места, или покрийте тревата със смес от сенчести многогодишни растения и продукти за мулчиране.

Болести

Болестите оставят матови петна и грапави белези по листата. Най-доброто решение е тревата да се напоява само в ранните сутрешни часове, за да се отслаби действието на болестите. Попитайте вашия център по градинарство какви устойчиви на болести култивирани растения може да ви предложи или позвънете на телефона на Master Gardener (Майстор-градинар), от където ще ви дадат полезни съвети. Този телефон може да се набере от всяка държава чрез съответната Консултантска служба.

Сенчесто място

Тревите са растения, изискващи много слънце. Ако вашата трева получава слънчева енергия само четири или пет часа дневно, добре е да използвате адаптирани към сянка сортове като фина власатка (Festuca), висока власатка торфен вид, трева Св. Августин (Stenotaphrum secundatum) или centipedegrass (eремохлоя змееопашата). Ако слънцето обаче огрява мястото ви по-малко от четири часа дневно, откажете се от тревната леха и си засадете многогодишни растения, които обичат сянката, или поставете надпочвена растителна покривка.

Пълзящи плевели

Грозните широколистни плевели обикновено са от вида росичка кървава (Digitaria sanguinalis). Стремете се да поддържате тревата гъста и свежозелена, за да задушавате по естествен начин младите стръкчета на плевелите. Когато температурата на почвата се повиши до 55°F, нанесете слой предварително размесен хербицид за обработка преди покълване, например пендиметалин. Шест седмици след това може отново да третирате с хербицид.

Лакоми ларви

Много често тревата е покрита със силно изразени матови петна, които може да се дължат на ларви на насекоми . Благодарение на появата на нови продукти, сега ларвите се отстраняват по-бързо, отколкото преди десетина години. Важното е да се да определите какъв вид ларви имате. Третирайте с подходящия инсектицид около три седмици преди снасянето на яйцата.

Сбита почва

Когато частичките на почвата се сбият от отъпкване при стъпване върху лехата, корените на тревата вече не получават достатъчно въздух, необходим за растежа им. Глинестите почви са по-склонни към сбиване от песъчливите, но при постоянно отъпкване може да бъде смачкана всяка тревна леха. Най-показателният симптом за това е размътването на водата след дъжд. Аерирайте тревната леха, когато условията са подходящи за растеж. След аерацията направете подхранване на растенията със сух компост, за да създадете по-благоприятна среда за израстване на корените.

източник svejo.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: растения, цветя, растения за градината, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot