Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Формите в градината и психологичното им въздействие

6
гласа
Всеки елемент от добре планираната и организирана градина, освен естетическа наслада, носи и някакво послание.
Формите в градината и психологичното им въздействие-1

В психологически план  геометрията на градината (формите на лехите, алеите, кътовете, короните на дърветата и храстите) въздейства неподозирано силно върху притежателите й, изобщо върху хората. Тук ще споменем най-важните внушения, които символизират отделните форми, и които би следвало да се имат предвид при създаване на нова градина.

Кръглите форми създават впечатление на затвореност. Например, полянка с форма на полукръг, който е разделен от пътечка по радиуса от къщата до вратичката на оградата  - внушава тайнственост, интимност, търсена за обитателите на дома.

Извитите линии са живо въплъщение на хармонията. Живописната извита пътечка сякаш те кара да погледнеш във всеки ъгъл на градината, а правата – да се стремиш бързо да достигнеш целта.
Счита се, че подчертаните вертикални форми и корони на някои растения обострят чувството за страх. Такива са пирамидалната топола, обикновеният кипарис и др. Препоръчва се, те да не се засаждат там, където ще се натрапват от пръв поглед.

Сложното съчетание на малките форми в градината събужда любопитството – миниатюрни алпинеуми, красивите вътрешни оградки на пътечките, орнаментите на настилката и др.
Хоризонталните линии успокояват, както успокоява и водата. Градинарите на 18 в. били уверени, че геометричните форми, създадени чрез прави линии, изразяват разума, въплатен в природата. Строго квадратните форми на тревните площи, ограничаване на пространството от четирите страни със жив плет – придава на пейзажа сериозност и сдържаност.

Освен самостоятелно, формите на дърветата, лехите и пътечките си взаимодействат и помежду си. Кръгла леха с диаметър 3 м много добре изглежда в близост до леха с диаметър 1,5 м. Красиви са дори две лехи с кръгла форма, изградени една до друга. Полянка с неправилни форми добре си пасва с триизмерна група от декоративни храсти. Кръглите форми и сферите добре се подчертават една с друга.
Съвет – избягвайте изобилието на правилните форми в градината. И още нещо – старайте се, при избора на дървесна растителност, да подберете видове с различна височина.

източник svejo.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: растения, цветя, растения за градината, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot