Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Отстраняване на проблемите в градината

6
гласа
Формулирайте проблемите и намерете решение как да направите градината си идеалното убежище за отдих. Например, за да си осигурите уединение, трябва да се научите как да направите хубава градинска ограда. Трудности се срещат на всеки метър. Ето няколко начина да ги преодолеете някои от тях.
Отстраняване на проблемите в градината-1 Отстраняване на проблемите в градината-2 Отстраняване на проблемите в градината-3

Страничен двор - убежище от външния свят
Проблем:
Страничният двор обикновено е на заден план. Прекосявате го на път към задния двор или обратно. Но с малко въображение минаването си през него може да ви стане приятно. Понякога оформянето на примамлива пътечка с красиви цветя е достатъчно за постигане на тази цел.

Решение: Страничният двор изпълнява двойна задача: широката 2,5 метра градина представлява спокойно място за усамотяване и изолира къщата от шумната улица само на стъпки от нивото на прозореца на спалнята.
Може да го насипете измити речни камъни, подредени в японски стил, които ще създадат привлекателен вид на пресъхнало речно корито. Мрежеста ограда с долепен до нея гъст жив плет от Pittosporum ще осигури уединението ви и ще намали уличния шум. Азалии Clivia, слабонога и виещ се сладък картоф ще добавят допълнителен колорит към пейзажа.

Справяне с кучетата
Проблем:
Най-добрият приятел на човека може да се окаже най-голямото главоболие за градината, докато двамата не се научат мирно да съжителстват.

Решение: Изградете специална пътечка за любимеца, която да е привлекателна за него и същевременно да предпазва цветята.

Едно семейство превърна любимата пътечка на кучето си в декоративен коридор и я озелени. Пътеката на места е от трева, на други от мек тор. За да може кучето да се задържа на пътеката, лехите са с “первази”, но всякакъв вид повдигнати лехи или красива оградка ще свършат същата работа.

Кучетата са много различни, както и хората, така че може да се наложи да експериментирате, за да видите какво е най-добро за вас и любимеца ви. Помнете, че кучетата смятат поведението си за съвършено нормално и гледат на вас като на някой, който не им помага.

Многослоен фундамент
Проблем:
Около основите на къщата все още често се срещат, останали отпреди, вкоренени храсти, обикновено вечно зелени. За съжаление, този начин на озеленяване по-скоро отделя постройката от пейзажа, а не я свързва с него.

Решение: Ако посадите покрай къщата растения с буйна зеленина, това ще смекчи ъглите на постройката и ще я впише в околната среда. Многослойният дизайн се състои от цветя и листни растения с различна форма, размери, цвят, текстура и форма. Височината на растенията е различна, с нискорастяща слабонога и здравец на преден план, пъстра копривка в средата и лилии зад тях.

Идея за дренаж при заблатяване
Проблем:
Лошият дренаж може да изиграе лоша шега и на най-добрия озеленителен план. Ако откриете, че повърхностните води след дъжд образуват локви или превръщат ниските места в двора в блатясало езерце, време е да вземете мерки.

Решение: Независимо дали ще го наречете дренаж при заблатяване, отводняващо поточе или канавка, това е най-надеждното средство за повърхностен дренаж. Ако изкопаете впадина, минаваща по средата на двора или надлъжно от предната към задната му страна, тя ще насочи потоците вода към отточните канали или други места за естествено оттичане. Това съоръжение само по себе си може да внесе бъде допълнително очарование на градината.
Друго решение е отводнителен канал за оттичане на водата от двора. Като напомня пресъхнало каменно корито на поток,този канал ще изпълнява тази си функция само по време на поройни дъждове, когато отводнява мястото.

Маскиране на обслужващи уреди
Проблем:
Виждат се неугледните, макар и необходими устройства като климатици и измервателни уреди, като загрозяват гледката.

Решение: Маскирането е най-доброто средство за решаване на този проблем. Лесен начин за прикриване на климатика например е пред него да се постави решетка като красива мрежеста конструкция.
За целта може да се използва и гъсто засята леха с пъстри цветя - ароматен грах, напръстниче, лилии, розови карамфилчета (Dianthus), пансетки, делфиниуми, здравец, рози и клематис, която ще представлява допълнителен параван и приятно ще отвлича вниманието. Растенията трябва да бъдат достатъчно далече, за да не се увредят от топлия въздух на климатика.

Сводест вход
Проблем:
Макар че входната врата често е архитектурен център на къщата, входът понякога се пренебрегва в озеленителните планове. Това е лошо, защото входът в градината е първото нещо, което създава настроение. Когато дизайнът на входа действа предразполагащо, гостите се чувстват добре дошли и се влизат с удоволствие.

Решение:
Една асма е сполучлив начин да се акцентира входът в градината. Ако добавите и изкусна дърворезба и горна част тип пергола, портата ще се превърне в стилен официален вход. Свод в средата и мрежестата решетка със странични фенери е също много елегантно решение.
Друг елемент на радушния прием е наличието на тухлени архитектурни елементи, смекчени от зеленина и растения в саксии. Тези растения, изпълващи пространството с цвят и аромат, могат да се сменят според сезона.

Терасиране на склон
Проблем:
Ако имате теренът е наклонен, това може да създаде проблеми в озеленяването. Но може и да предложи чудесни възможности за творчески решения. Когато се третира сполучливо, наклонът ще направи озеленителния план още по-интересен.

Решение: Ето едно предложение: варосана подпорна стена, изградена от рециклиран бетон. Подпорната стена може да се построи и от тухли или камъни, свързани с хоросан.
Наклонената почва от двете страни на стената предоставя пространство за засаждане на растения. Тук можете да създадете красиви цветни лехи, да посадите редки дървета, любими групи храсти, натуралистични съчетания от камъни и растения. В такъв двор по-полегатите ниски склонове се засяват с трева. В горните нива може да направите смесени насаждения с различна форма, размери и цветове, в това число Lobularia maritima, Nemesia, Penstemon и стръкове напръстниче.

Засаждения под дърветата
Проблем:
Ако сте опитвали да отглеждате трева под дърво, знаете, колко трудна задача е това.

Решение:
За дърво, което спира слънчевата светлина и заедно с нея всяка надежда за отглеждане на трева, имаме следното предложение: обкръжете дървото със сенколюбиви растения: папрати, бегонии и лилии.
Когато засаждате под дървото растения за създаване на по-приятна картина, спазвайте няколко предпазни мерки. За да избегнете прерязване или повреждане на корен на дървото, не копайте под короната му. Вместо това разстелете по земята десет сантиметров горен слой почва. Покрийте го с пет сантиметров пласт тор от надробени листа, който ще се разгради до богат хумус. В този нов надграден слой почва изкопайте дупки, като внимавате да не повредите стъблото на дървото.

Създаване на уединение
Проблем: Ако близо до вашата къща има и други къщи, дворът ви може да заприлича на аквариум. Има, обаче, възможности да си създадете уединение и да се чувствате в двора си него като в усамотено убежище.

Решение: За такъв двор решението е да се комбинират ограда и растения, за да се създаде усещане за изолираност и уединение. Растенията смекчават очертанията на оградата, като осигуряват уединение, без да изглеждат натрапващи се.

Чрез засаждане на отделни видове растения с различна пределна височина, форма и цвят, ще получите красива мозайка. Редовете от клони и големите листа на разперената чадърова магнолия (Magnolia tripetala) образуват доста добра защитна зелена стена, въпреки скромния размер на дървото. Други начин е да аранжирате артистично растения като чувствителна папрат (Onoclea sensibilis), Astilboides tabularis и „димящ храст” (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’).

Светла и сенчеста градина
Проблем:
Сенчестата градина може да ви отчае. Но по-добре е да я възприемете като възможност за по-нестандартни творчески начинания.

Решение: За да определите какъв вид растения можете да отглеждате, първо преценете колко сянка имате. Има няколко степени на засенченост - от лека до плътна. Леката сянка е най-светлата; плътно засенчените места получават малко слънчева светлина. Място с частична сянка получава дневно около четири часа слънчева светлина, пряко или непряко.

За най-добър ефект използвайте смес от растения, обичащи лека до плътна сянка, в това число ниски пълзящи растения, цветя и листни растения. Червени и бели грудкови бегонии, шведски бръшлян, астилби и разнообразни лириопи (Liriope spp.) цъфтят добре в такива сенчести места.

Тясно място
Проблем:
Може да имате тесни ивици земя, с които не знаете какво да правите. Обикновено те се намират между трайна постройка като къща или гараж и покрита с настилка територия като автомобилна или пешеходна алея.

Решение:
Вместо да игнорирате тази ивица и да я оставите да тревясва, по-добре е да я прибавите към градинската си площ.

Някога това парче между къщата и автомобилната алея е било ничия земя, но сега вие може да използвате всеки сантиметър от неговото пространство. То може да се оживи с множество декоративни елементи, поставени както на ниво на очите, така и ниско на земята.

Може да поставите висящи кошници, обрамчени с фуксии, бегонии Argyranthemum и сладък корен (Helichrysum petiolare). Част от стената може да бъде украсена с английски бръшлян. Тухлената пътечка може да се огради със здравец, Lisianthus, папрати, двойна слабонога и аквилегия.

Ъгъл за отмора
Проблем: Повечето дворове имат ъгли. Независимо дали гледа навътре или навън, можете да го превърнете в чаровно място.

Решение: Поставете пред декоративен фон една L-образна ограда от две хоризонтални летви, В гледаща навътре ъглова леха може да покажете като на витрина група декоративни треви -Calamagrostis ‘Karl Foerster’ и ‘Overdam’, Miscanthus purpurascens, и Schizachyrium scoparium.

Буйните фонтани от листа, които се образуват през пролетта и лятото, са прелестни, но особено красиви са през есента, когато разперените им цветчета се полюшват от лекия ветрец. Бледо жълтеникавите сливи се запазват и през зимата, като поддържат градината привлекателна, когато всичко друго е заспало.

За контраст лехата може да включва площи от продължително цъфтящата, златисто жълта Rudbeckia. Голям речен камък може да подсили натуралистичната озеленителна картина

Контролиран растеж
Проблем: Когато озеленяват празен двор, някои собственици мечтаят да постигнат много бърз растеж. Други твърде скоро унищожават растителността и се лишават от чудесни възможности.

Решение: Тайната е да се намери баланс между буйната растителност и акуратно поддържаната зеленина. Сполучливото озеленяване се получава в резултат на умно подбрани растения и редовно поддържане. Много вероятно е храстите и дърветата да придадат вид на джунгла.

Ако имате буренясала градина, действайте бавно. Проучете наличния растителен материал, преди да започнете да го унищожавате. Може би трябва просто да окастрите храстите, за да ги съобразите с останалата част на двора. Внимателното подрязване на едно дърво, за да се създаде по-висок чадър, може да увеличи слънчевото греене и проветряването при запазване на формата, силуета и сянката на дървото.

Създаване на поанта
Проблем: Всички ландшафти имат нужда от централен елемент, но какви точки за фокусиране на вниманието използвате вие, колко такива точки ви трябват и къде ще ги поставите?

Решение: Фокусиращ елемент може да бъде едно единствено ефектно растение; привлекателен предмет като скулптура или картина, или дори градинска конструкция като асма или белведер. Фокусиращият елемент може да е на естественото си място или да се постави допълнително при аранжирането на градината.
Една малка градина може да се нуждае само от една фокусираща точка, а голямата - от няколко. Поставяйте ги на места, където искате очите да се спрат най-напред.

източник svejo.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: растения, цветя, растения за градината, градина, екстериор,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot