Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Хемантус

5
гласа
Това привлекателно растение е популярно под името слонско ухо. Цветовете му са бели или червени и наподобяват реснички.Те са събрани в красиво кълбовидно съцветие. Листата му са месести, закръглени по краищата и наподобяват зелен език.
Хемантус-1

Откъде произхожда?
Родината на хемантуса, който принадлежи към семейство Amarylliadaceae, е Южна Африка. В природата са познати около 50 тревисти растения от този вид, но само няколко от тях са подходящи за отглеждане при домашни условия. Сред тях са Haemanthus albiflos (с бяло съцветие и широки тъмнозелени листа), Haemanthus katharinae (с яркочервени цветове и със светлозелени листа, които образуват розетка с овална форма и вълнисти краища) и Haemanthus multiflorus (с червено или бяло съцветие във формата на кълбо и месести листа на ивици).

Къде да го разположим?
Растението обича светлината, но не го излагайте на преките слънчеви лъчи, защото може да загине.

Каква температура предпочита?
Хемантусът вирее добре при умерена температура. През лятото тя трябва да е около 20 градуса, а през зимата - около 15 . градуса. Не трябва да допускате през студеното време температурата да пада под 10 градуса.

От колко вода се нуждае?
По време на вегетационния период почвата трябва да е влажна, затова поливайте хемантуса умерено. В период на покой я оставете по-суха. Внимавайте с преполиването, за да не загние луковицата. Ако отглеждате растението в помещение с по-сух въздух, можете редовно да пулверизирате листата му.

Как се размножава?
По три начина - чрез луковици, резници от листа или семена. Ако се спрете на първия вариант, засадете отделените детки в саксии с диаметър 12 см, така че една трета част от тях да остане над повърхността на почвата. При добри грижи хемантусът ще започне да цъфти след 2 - 3 години. Когато го размножавате чрез резници, от мястото на прореза ще израснат малки растения, които можете да посадите. Ако сте избрали третия вариант, засадете семената през есента.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за градината, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot