Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Юка

5
гласа
Палмовидната корона е дала на тази юка името “палмова лилия”, макар че няма нищо общо с палмите. Необикновено устойчивата юка се радва на много почитатели. Среща се в много домове и за това има основателни причини.
Юка-1

Цъфтеж: декоративно-листно растение
Семейство: Agavaceae (агавови)
Родина: Средна Америка.

Не е скъпа, лесно се култивира и още по-лесно се размножава. Освен това по всяко време може да се подреже в съответствие с размерите на стаята. Излизащите от стъблото листни корони се сгъстяват с времето, но стъблото не расте на височина. При растения, които са на повече от 10 години, може да има и цъфтеж. Цветовете изглеждат като  огромни момини сълзи.
Място:
Юката обича светло, слънчево място. Натрупването на топлина между стъклата на прозореца се предотвратява с често проветряване. През летните месеци е желателно да я изнесете на защитено от течение място. Нормалната стайна топлина `и понася добре през цялата година. По-добре е обаче, ако през зимата я отнесете на хладно, светло място с температура 10-15оС.

Грижи:
Полива се според нуждите с не много твърда вода. Преди всяко ново поливане повърхността на почвата трябва да е засъхнала. Юката не е жадна: през зимата тя се справя добре и без вода, стига само мястото и да е хладно. От април до август се тори всяка седмица, през зимата торенето се преустановява. Не забравяйте от време на време да избърсвате праха от листата.

Размножаване:
Предпоставка за добро размножаване са много топлина и висока влажност на въздуха. Можете обаче да опитате и с резници от стъблото. Щом отрежете резника, изчакайте разрезът да засъхни. След това го посадете, за да се вкорени.

Съвет на градинаря:
Глинените съдове са за предпочитане пред пластмасовите. Пресаждане е необходимо веднъж на 2-3 години.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot