Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Любимото мушкато

6
гласа
Мушкатото е може би най-отглежданото и обичано цвете. Едва ли ще се намери български дом, в който то да не краси перваза или балкона.
Любимото мушкато-1 Любимото мушкато-2

Родът Мушкато (Pelargonium) от семейство Здравецови е голям – съдържа около 400 вида, които обитават Южна Африка и Австралия. Между тях има тревисти растения, храсти и сукуленти. Ботаническото име Pelargonium идва от гръцката дума pelagros, която означава щъркел. Това име е дадено на цветето поради приликата на семето с щъркелова глава.

Най-общо мушкатата се делят на три групи, между които няма ясно изразена граница. В първата влизат тези, които могат да растат успешно и в градината, и в помещенията. Във втората влизат отглежданите само като стайни и в третата – листнодекоративните, които се използват заради красивите си листа.

Най-разпространено е обикновенното мушкато (P. zonale), английското мушкато (P. grandiflorum) и сакъзчето (P. peltatum).

Всички мушката са деца на слънцето – силното огряване е необходимо за тяхното добро развитие и за обилния им цъфтеж. Почвата, в която растат успешно, е богата , но добре пропускаща водата и въздуха. През лятото най-добре се чувстват на открит въздух – в градината или на терасата.

През зимата могат да продължат да цъфтят, ако ги наместим на слънчево и топло място. Ако не можем да им предложим такива условия , най-добре е да ги приберем в хладно помещение, в което температурата е около 7-10 градуса и да намалим поливането, като даваме само толкова вода, че корените да не изсъхнат.

Напролет започваме да поливаме и щом се затопли, „подстригваме” леко цветето. Изрязаните части използваме за размножаване, като ги вкореняваме във вода или направо в саксията. Старото растение прехвърляме в нова почвена смес. Скоро започва нарастване и ако прищипваме връхчетата и клонките, ще получим мушкато с богато разклонена гъста корона. Когато цъфнат, такива растения изглеждат чудно красиви. Грижите за мушкатото се състоят в редовно умерено поливане, без да се допуска застояване на водата и премахване на прецъфтелите цветове. Подхранването с торове за цъфтящи растения се прави два-три пъти месечно.

Мушкатото е от растенията, които много рядко боледуват и почти не се нападат от вредни насекоми. Понякога се случва да пострадат от гъбичното заболяване „ръжда”. Заразените листа се отстраняват, а цялото растение се пръска с фунгицид.

Тайните на успеха:

  • Светлина: много слънце
  • Вода: Редовно умерено поливане
  • Влажност на въздуха: Без значение
  • Подхранване: С торове за цъфтящи растения
източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за градината, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot