Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Церопегия/ Ceropegia woodii

5
гласа
Красивото сукулентно южноафриканско растение е непретенциозно. То е изключително ефектно, тъй като има необичайни цветове - с цвят на месо.
Церопегия/ Ceropegia woodii-1 Церопегия/ Ceropegia woodii-2

От сем. Cuscutaceae.

Растението има сбръчкана грудка върху повърхността на субстрата, която изкарва съвсем тънки кръгли стъбла. На доста големи разстояния по тях се появяват двойки тъмнозелени сърцевидни листа. Отгоре листата са напръскани със сребристи жилки, а отдолу листата са оцветени в бургундскочервено. Понякога по продължение на стъблата се развиват дребни неравномерни луковички. През лятото се появяват розови цветни тръбички.

Грижи: През зимата дръжте церопегията на по-хладно, но светло място. Понася и сух, и влажен въздух. По време на растежа се полива един-два пъти седмично (от април до октомври) с престояла неваровита вода. Тори се периодично и умерено. След ноември се спира торенето, а поливането се свежда до минимум.
Пресажда се обикновено напролет, когато и се подрязва. Към пръстта (песъклива почва) задължително добавете дренажен слой.

Място: Церопегията харесва светлите места, но се чувства добре и на шарена сянка. Може да се отглежда и на топло, и на хладно място и е подходяща за хидрокултура. Най-ефектно е, ако го оставите като висящо. Може да бъде увита и по телен пръстен.

Размножаване: Размножаването се осъществява с издънки, които можете да си набавите от подрязването. Мястото на разреза се оставя да изсъхне добре и чак тогава се вкоренява. Може да се размножи чрез луковички, ако такива са се образували.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, растения за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot