Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Подберете различен цвят за всяка стая в дома ви

6
гласа
Подберете различен цвят за всяка стая в дома ви. За цвета и неговото въздействие днес говорят всички – лекари, учени, психолози. През втората половина на миналия век европейски учени установяват чрез експеримент, че добре оформеният интериор на заводските цехове увеличава производителността на труда с 10-15%.
Подберете различен цвят за всяка стая в дома ви -1 Подберете различен цвят за всяка стая в дома ви -2 Подберете различен цвят за всяка стая в дома ви -3

Кабинетът е единственото място в дома ви, подчинено единствено на вашите собствени закони и разбирания. Това важи в пълна сила за хората, които се занимават с творческа работа. В своя кабинет можете да правите всичко, което би ободрило обстановката и би ви създало творческа атмосфера. Всеки трябва да създаде оптималните за себе си условия за умствен труд. В кабинета е важен не само цветът на стените, но и този на мебелите и най-вече на бюрото.


Кухнята е мястото, където готвим, храним се, просто седим или четем книга. Това разнообразие от дейности затруднява избора на подходящ цвят. Добре е кухнята да се раздели на две отделни зони, всяка със свой собствен цвят – зона за приготвяне на храна и зона за хранене. Там, където готвим, обикновено е горещо, има много изпарения и е задушно. Човек се нуждае от чист въздух, вода и прохлада. Задачата на цвета е да предизвика такава асоциация.

Добре е да се спрем на синьо – светло или с малко по-тъмен нюанс. Синият цвят спомага за нормализирането на кръвното налягане, а за човек в горещо помещение, това е особено важно. На второ място – синьото предизвиква асоциация за вода и прохлада, той действа успокояващо и предразполага към точност и увереност при изпълнението на задълженията ни. В зоната за приготвяне на храна обезателно трябва да присъства бялото – в съчетание със синьото, то дава усещането за прохлада. В зоната за хранене (трапезарията) цветовият фон трябва да повишава апетита и да повдига тонуса. Затова е добре да се спрете на червено-оранжевата гама. И тук ще ни е необходимо бялото, защото то символизира чистота и свежест. Тъмните тонове изобщо не се препоръчват за кухнята. Те по правило "убиват" апетита.


В спалнята всичко е различно. Тук дори синият цвят трябва да е по-светъл, да предизвиква асоциация за безоблачно небе, а не за вода. Всичко в спалнята ви трябва да изразява безметежност и спокойствие – и цветът, и мебелите, и картините, и растениятa. Тъмнозеленият цвят на растенията е успокояващ, но за спалнята те трябва да са светли. Не забравяйте, че една от задачите на спалнята е да ви създаде добро настроение още от сутринта. Най-подходящи са пастелните тонове, не е толкова важно от каква гама ще бъдат, а да са нежни и приятни. Актуални цветове са златистият и светлозеленият. Зеленият цвят символизира увереност в себе си, съзнание за значимост, самостоятелност. Подходящ е и жълтият цвят (но не ярък) – цвят на радостта и щастието.


Антрето е подходящо за експерименти с интериора. Тук би била подходяща каква да е абстракция или дори "цветно петно" в рамка. Подходящи са както черното, бялото, така и жълтото и червеното. В антрето човек не прекарва много време, така че ярките тонове и контрастите не дразнят.


В банята е за предпочитане да използвате студените цветове – сини и зелени. Психолозите смятат, че ароматите на съвремените козметични средства най-добре съответстват на хладните тонове. Синьото и зеленото и всички техни оттенъци символизират здраве, сила, красота и интелект.

източник comfort.bg

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: цветове, боядисване, декорация, стени, тавани, дневна, спалня, дом,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot