Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Калдъръмче/ Portulaca grandiflora

12
гласа
Трудно е да се намери цвете, което да се мери по пъстроцветие с калдъръмчето. Неговите цветчета във всички оттенъци на бялото, розовото,червеното, жълтото, оранжевото създават радостна атмосфера в градината от пролетта до късна есен.
Калдъръмче/ Portulaca grandiflora-1 Калдъръмче/ Portulaca grandiflora-2

Вечер и при мрачно време цветчетата се затварят, но с първите слънчеви лъчи засияват отново.

Калдъръмчето (Portulaca grandiflora) е родом от тропичните и субтропичните области на Америка. Като градинско цвете започва да се отглежда през 19 век. На височина красивото почвопокривно цвете достига обикновено 10-15 см. Сочните стъбла са покрити от тесни месести листенца със зелен или сиво-зелен цвят. Прелестните цветчета може да са прости или кичести, и независимо дали са съвсем мънички или с диаметър 5 см, не оставят никого равнодушен.

Калдъръмчето е измежду най-непретенциозните обитатели на градината. Расте  и цъфти успешно на всякакви почви, даже на леко засолени. Единственото му изискване е мястото да е силно и дълго огрявано от слънцето. Семената се засяват щом премине опасността от застудявания. Ако вече е цъфтяло в градината ни, ще ни спести и тази грижа - дребните му семенца се самозасяват и понеже са леки и се носят от вятъра, може да се появи на най-неочаквани места. Ако някое от растенията е особено красиво, можем да го размножим, като просто откъснем някое от пълзящите стъбла и го засадим. Съвсем скоро то ще се вкорени и ще продължи да цъфти. Колкото е по-бедна почвата, толкова по-обилен е цъфтежът, затова не бива да се подхранва. Нередовното поливане също не го смущава, спокойно може да цъфти и със съвсем малко вода. Болестите и вредителите по принцип рядко го спохождат - евентуално може да го нападнат листни въшки и тогава може да му помогнем, като го напръскаме с препарат.

Калдъръмчето ненапразно е наречено така. С него можем да украсим пространствата между плочите по пътеката, по която се минава по-рядко. За каменисти припечни места, където рядко може да оцелее друго растение, е просто незаменимо. От калдъръмчета обаче стават и прелестни пъстроцветни бордюри и килими. Ако го насадим в саксии или сандъчета, балконът и терасата ще придобият весел празничен вид.

Калдъръмчето е американският братовчед на нашенската тученица (Portulaca oleraceae), която се използва като салатно растение в много области на страната ни. Под името гръцко калдъръмче напоследък на пазара се появи тученица с относително едри цветчета, обагрени в розово или бяло. С нея можем както да украсим градината, така и да разнообразим трапезата.

Тайните на успеха

  • Светлина: Ярко слънце.
  • Вода: Умерено поливане.
  • Подхранване: Не е нужно.
източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, градина, растения за градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot