Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Очарователни мостчета в градината

5
гласа
Не е задължително да имате огромен двор, пресичан от река, за да изградите мост в него. Достатъчно е да разполагате с градина и да проявите вкус и фантазия в създаването на най-подходящото място за любовни признания и романтично съзерцаване на звездите
Очарователни мостчета в градината-1 Очарователни мостчета в градината-2 Очарователни мостчета в градината-3

Отдавна оставило на заден план своите чисто практически функции, градинското мостче днес се причислява към малките архитектурни форми и е често използван елемент в ландшафтния дизайн.

Умело проектираното и построено мостче се вписва хармонично във всеки стил градина и я разнообразява.
То мирно съжителства и с пейзажните, и с геометричните, и способства за “търсене на истината” в източните градини. Във всяка от тях мостът притежава характерни особености.

Разбира се, най-добре е, когато мостчето свързва двата бряга на рекичка, поточе или друг воден елемент, но това съвсем не е задължително. Като декоративен елемент на градината то може да се направи дори и да нямате река, дворно езерце или буен поток. В избраното от вас място импровизирайте сухо дере с русло покрито с чакъл и дребни речни камъчета, с брегове, потънали в зеленина, и над него прехвърлете мостче.

Важно е обаче мястото му да бъде подбрано правилно – то трябва да се забелязва отдалеч и най-добре изгледът към него да бъде страничен. Издигнете мостчето максимално високо – така ще постигнете двоен резултат – гледката и към него, и от него ще бъде най-ефектна. И не се захващайте с мащабни проекти - малкото мостче по-лесно се вписва в градината и не нарушава мащаба й.

Много важно е свързването му с градинските комуникации. От дизайнерска гледна точка то е част от общия стил на градината и се включва в системата от пътеки и алеи, стълби, подпорни стени и други елементи. Видът му трябва да се съчетае с архитектурата на сградите и с насажденията.

Дъговиден или прав, мостът може да бъде изграден от дърво, камък или желязо. Ако искате непременно да имате каменен мост трябва да поставите и други каменни композиции в градината. В зависимост от предпочитанието си може да използвате обработени или необработени камъни. Ако плочите са с правилна форма, мостът трябва да има строги архитектурни линии. Така той ще се впише добре в градина в класически стил.

Мостчето от загладени речни камъни е по-подходящо за пейзажната градина. То ще представлява естествено продължение на калдъръмената пътека. Естествени скални късове, прехвърлени над тясно поточе, могат да оформят ефектна каменна купчина, през която водата се промушва.

Много подходящо е съчетаването й с алпинеуми и други скални форми.
Има вариант мостът да се направи от ковано желязо.

В този случай платното е от дъски или от желязна мрежа с настилка от декоративни плочи. Интересни са мостчетата от лят чугун в стил модерн.

Въжените мостчета са подходящи за по-просторен парцел с подчертана денивелация. Обикновено върху здрави въжета се прикрепват дъски. Те са много ефектни и преминаването по тях е доста вълнуващо преживяване.

Най-популярни са дървените мостчета.

Те се свързват идеално с естествения ландшафт. Дървото лесно се обработва и е лек строителен материал. То трябва да е устойчиво на въздействието на водата и неблагоприятните климатични условия. Като строителен материал се използват бреза, дъб, бук, които се импрегнират срещу влага. Най-доброто, но и най-скъпото решение е дъб, а от екзотичните породи - кедърът.

Какъвто и избор да направите, постарайте се мостчето във вашата градина да бъде достатъчно здраво и устойчиво, за да ви носи само радост и приятни емоции.

източник svejo.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: градина, направи си сам,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot