Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Рамонсия/ Ramondia

5
гласа
Рамонсия (Ramondia) известна още като Рамонда се отнася към сем. Gesneriacea. Към този род принадлежат 3 вида, произхождащи от Южна и Югоизточна Европа.
Рамонсия/ Ramondia-1

За нас от значение е видът, който е ендемит за Балканския полуостров – Romonda serbica – сръбската рамонда. У нас тя се среща само в природата на Севорозападна България – района на Монтана. Това са много ниски многогодишни тревисти растения, които достигат едва 10-12 см височина. Развиват приземна розетка от листа. Те са обратно яйцевидни, назъбени по периферията. От горната страна са покрити с редки, а от долната – с гъсти ръждиви власинки. Слабо разклоняващите се цветоноси се показват между листата. Цветовете са дребни, до 2 см в диаметър. Баграта им е гълъбово-синя до лилава и бяла. Цъфтежът протича през април-май.
Биологичните изисквания на растенията лесно се задоволяват. Те предпочитат да се развиват на сянка или полусянка. Почвата трябва да е лека, варовита. Издържат дълго време на засушаване. Много важно е за е за тези растения да се избират места със северно изложение или на сянка. Те са отличен материал за оформяне на групи върху скални терени или да се използват за зацветяване на алпинеуми.

Как да я размножим

Този вид може да се размножава със семена. Те са много дребни, затова се засяват в саксии в много фино пресята смес от добре разложена листовка и пясък. Не се покриват със смеската, а над саксията се поставя стъкло или прозрачен полиетилен, който остава до поникване на семената.. Влажността се поддържа чрез фино пулверизиране. Укрепналите поници се пикират. Когато пораснат, се изнасят на постоянното място. Осигурява се хранителна площ 12 x 12 см.

По-често растенията се размножават чрез разделяне на коренищата. Това се извършва рано през есента. Много рядко се вкореняват и листни резници.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, градина, растения за градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot