Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Мозайка

7
гласа
Ако ви се иска настилките в дома и офиса ви да са практични и красиви, ако теракота и паркет ви се струват традиционни, можете да изберете мозайката.
Мозайка-1 Мозайка-2 Мозайка-3

 Мозайката е рисунка, направена от малки късчета от различни материали. Първите мозаечни изображения датират от античността. Едно от предимствата й е, че може да се използва еднакво успешно в помещения с най-разнообразно предназначение – от басейн до пода на кухнята или дневната ви.

Стъклена мозайка – най-разпространеният материал за производство на мозайка днес е венецианското стъкло. То има дълъг живот, топло- и удароустойчиво е. Удачно е да се използва за басейни, тъй като структурата на стъклената мозайка е такава, че не се поддава на влиянието на микроорганизми и бактерии. Отличава се с богата цветова гама.

В процеса на производството на венецианското стъкло се прибавят различни добавки – от бор, кадмии и селен до полускъпоцени минерали. Най-разпространената форма на мозаечните модули е квадрат, има различни размери.

Колкото са по-малки, толкова е по-голяма детайлността на изображенията. Венецианското стъкло може да се използва за стените и подовете на всякакви закрити помещения, освен това може да служи за декорация на мебели, камини, фасади.


Керамична мозайка – предлага се в широка цветова гама. Може да бъде гланцирана или с леко набраздена повърхност. Подходяща е за облицовка на различни повърхности – басейни, фасади, стени и подове (на баня, кухня).


Каменна мозайка – при производството й се използват най-различни видове камъни. Всяко мозаечно изображение е уникално поради необичайната структура на каменната мозайка, разнообразието на цветове и форми.


Мраморна мозайка – когато купувате такава мозайка, имайте предвид, че мраморът е мек материал и не трябва да го почиствате с абразивни почистващи препарати и твърди четки, които могат да надраскат повърхността. Ако все пак се спрете на мраморна мозайка, внимавайте да не изсипвате плодови сокове или вина, защото те ще я оцветят.


Нетрадиционни материали – един от тях е керамогранитът. Той е много подходящ за оформяне на интериор. Металната мозайка се появи на пазара преди няколко години. Модулите са с дебелина 4 мм. Съставени са от половинмилиметрови листове от неръждаема стомана. Модулите могат да имат различна форма и цвят. Повърхността може да е полирана, матова, набраздена или дори покрита с тънък слой бронз. Металната мозайка има доста висока цена.


Мозаечното пано е необичайно красиво, но професионалистите ценят най-вече практическите му качества. Мозайката, можем с увереност да твърдим, е един от материалите с най-дълъг живот.

източник comfort.bg

Категория Категория: Дизайн и декорация

Категория Тагове: покрития, мозайка,

2 Коментара

georgidankov
Ефектни мозайки се получават и при използване на PVC настилки. При монтажа парчета от тези настилки са заваряват едно към друго чрез "шнур" и горещ въздух. Това позволява безброй комбинации от цветове и форми.
cnjkg
hubavo

Добави коментар

друга картинка

antibot