Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Екологична гъба, растителен сюнгер/ Luffa cylindrica

7
гласа
Засейте семената в кофички от кисело мляко още през февруари - март. Така, докато преминат опасностите от слани ще имате вече готов разсад.
Екологична гъба, растителен сюнгер/ Luffa cylindrica-1 Екологична гъба, растителен сюнгер/ Luffa cylindrica-2

В една кофичка засейте 3-4 семки. Поливайте редовно. Когато поникнат оставете по едно - две. Почвената смес е от равни части чимовка, разложен оборски тор и пясък.

В края на април изнесете луфата навън и пикирайте. Ако не разполагате с градина можете да отгледате и на балкона. За целта са ви необходими красиви големи саксии. Ползвайте за засаждане посочената смес. Независимо къде ще го отглеждате растението пие много вода.

Обича да се катери. Стъблата са като на краставицата. На балконите целта на луфата е да изгради декоративна преграда изолираща от шум, прах или силно слънце. Затова тук тя трябва да бъде като шпалир от сезал или красиви връзки опънати между здрави колчета. Въпреки че растенията пълзят привързвайте на някои места.
Мъжките цветове са излишни. Ще ги познаете по това, че те развиват само тичинки, но липсва близалце. Целта е те да не изтощават растението. При богата почва и редовно поливане расте буйно. И затова е целесъобразно, когато на едно растение вече са образувани 5-6 плода, вегетативния връх да се прекърши. Това също ускорява узряването.

Ще познаете че плодовете за узрели, когато станат тъмнооранжеви. Добре е да се оберат преди да са паднали сланите. След като позавехнат обелете кората. Обелвайте навреме защото като престоят, мрежестата част може да потъмнее. Това създава допълнителни грижи по избелването.

И хайде в Б-А-Н-Я-Т-А с тях. Използват се като гъби за баня. Освен това като се подложат на определена обработка от влакната се получават изолационни плочи,  акустични, термични и противовъзпалителни; филтри за кафе, опаковки за хранителни продукти и други.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, градина, растения за градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot