Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Красив балкон с цъфнали кани

5
гласа
Каните са едри тревисти растения с мощни коренища, огромни ефектни сиво-зелени или виолетово-кафяви листа и ярки цветове на стройни цветоноси.
Красив балкон с цъфнали кани-1

С еднакво основание могат да бъдат отглеждани и като цъфтящи, и като листно-декоративни. Те са измежду най-обичаните цветя поради екзотичния си вид, продължителния цъфтеж, устойчивостта им на жега и не на последно място заради неподатливостта им на болести и вредители.

Семейство Кани включва единствения род Кана, обединяващ около 100 вида, разпространени в тропиците и субтропиците на Америка, Азия и Африка по речните крайбрежия. Някои видове отдавна се отглеждат като технически растения за производство на нишесте или за фураж.

В декоративното цветарство най-често се отглежда хибридната кана с височина на цветоноса от 0,5 до 3 метра и пищни ярки цветове с най-различна окраска – оранжева, червена, розова, бежова, жълта – в невероятни оттенъци. Има и сортове с контрастни шарки в други багри. Особеност на цвета при каните са така наречените стаминодии – тичинки, разраснали се в листчета.

За балконска украса се използват по-ниските сортове от видовете Крози – със сивеещи листа и цветове, напомнящи тези на гладиолите, или орхидееподобните кани. Засадени в контейнери и подходящо съчетани, те създават особено изискана обстановка.

Балконът задължително трябва да е добре огряван от слънцето и защитен от силни ветрове.

Каните се размножават чрез разделяне на коренищата през пролетта. Отделните части трябва да са поне 10 сантиметрови и да имат една силна и три-четири по-слаби пъпки.

Засаждането става в много плодородна и влагоемна почва на дълбочина 7-12 см.

Полива се обилно и се следи почвата никога да не пресъхва. Много добре им се отразява неколкократното подхранване с размит оборски тор.

За да цъфтят каните дълго и обилно, прецъфтелите цветове трябва редовно да се премахват.

Към края на лятото постепенно поливането се намалява и накрая съвсем се преустановява.

След първите слани коренищата се изваждат заедно с пръстта около тях и се прибират на сухо и проветриво място, където температурата не пада под 5 градуса.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: растения, цветя, градина, растения за дома,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot