Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Как да си направим японска градина

5
гласа
Съвършенството на градината в източен стил е постигнато благодарение на традиция, която датира отпреди 3 000 години.
Как да си направим японска градина-1 Как да си направим японска градина-2

Първоначално японската градина е проектирана като място за съзерцание и медитация - място за интелектуално бягство от ежедневието.

Японската градина се състои от разположени стъпаловидно елементи, които символизират важни естествени елементи като вода, планини и гори. Използвани са сдържано по-прости растителни форми.

Malus floribunda (Декоративна ябълка)
Предпочита слънчево място, до полусянка и добре отцеждаща се почва. Цъфти с красиви, бледорозови цветове, излизащи от червени пъпки през април и май. Този облак от ефирни цветове закрива почти напълно дребните, светлозелени листа. Не достига много голяма височина. Образува малки, златисти плодчета, подобни на круша,  които се запазват често и през зимата, в по-меките климати.

Това елегантно декоративно дръвче е идеално за градска среда.

При засаждането се слага допълнително почва с добре изгнила тор. В периода на покой, се почиства от изсъхнали и изкривени клони. Съчетава се добре с клематис, седум, галантус и т.н.

Cyrtomium fortunei (Циртониум фортуней)
Тази вечнозелена папрат вирее най - добре на сянка и полусянка. Изисква средно богата, но с голямо количество хумус и добре отцеждаща се почва. Има характерни черни стебла и светлозелени, широки листа. Почвата под растението не бива да изсъхва.  Има особено атрактивен растеж нагоре. Почиства се през пролетта от изсъхналите клони.

Camellia japonica ‘Elegans’ (Японска камелия Елеганс)
Вирее добре на частична сянка. Изисква влажна, добре отцеждаща се киселинна почва. Цъфти април и май.

Този буйно растящ вечнозелен храст с формата на анемония, цъфти през цялата пролет с тъмнорозови цветове. Листата са лъскави и плътни. Те са идеална защита за рано цъфтящите многогодишни видове в градината. В по-сурови климати може да се отглежда в контейнер, който да се внася у дома при нужда.

Трябва да се пази от внезапни сутрешни застудявания, когато има вече образувани пъпки, както и от силен вятър. Пресушаването на почвата може да доведе до опадване на цветните пъпки.

Използвайте балансиран течен тор за подхранване в средата на пролетта и после отново през юни. Насипвайте добре изгнили листа и кори от бреза около растението всяка година. След като прецъфти, подрежете клонките са по-компактна форма.
В японската градинска композиция могат да бъдат използвани още: Acer palmatum, Rhododendron Blue Diamond Group, Ginkgo biloba, Wisteria, Abelia grandiflora, Aucuba japonica, Magnolia  soulangeana и др.

източник svejo.bg

Категория Категория: Озеленяване и екстериор

Категория Тагове: екстериор, градина, озеленяване, раастения, растения за градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot