Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Био градинарство у дома

6
гласа
Можете да отгледате своите стайни цветя без всякакви изкуствени торове и пестициди. Био градинарството е насочено към всяка една фаза в развитието на растението и към всеки един фактор, който може да повлияе на здравето на растението - вода, слънце, климат, вредители.
Био градинарство у дома-1

В био градинарството са забранени изкуствените торове и пестициди.

Един от най - лесните начини за приложение на био градинарството у дома е отглеждането на зелени подправки за кулинарни цели, за освежаване на въздуха в помещенията или с лечебна цел за чайове и мазила.

Зелените подправки (босилек, риган, розмарин и т.н.) виреят най - успешно в добре отцеждаща се почва и затова за тях е подходяща почвена смес за кактуси. Те имат нужда поне от 4 - 5 часа слънчева светлина на ден и затова най - подходящото място, където да поставите саксията или сандъчето е южен прозорец. През зимата евентуално трябва да осигурите допълнителна изкуствена светлина, примерно от флуорисцентна лампа, около 10 часа на ден.
Често преглеждайте вашите подправки за следи от вредители. Ако забележите такива, отстранете засегнатите участъци от растението и го измийте обилно на течаща вода, след което напръскайте със сапунен разтвор.

Био торове
Био продуктите за подхранване на стайните растения често не миришат и не изглеждат добре, но са произведени без химикали и имат поразителен ефект върху растенията.
Рибната тор е течност, произведена от парчета морска риба. Смесва се с вода, според инструкциите на опаковката и се използва за поливане. Лошата миризма изчезва веднага, след като почвата изсъхне.
Костното брашно (произвежда се при месопреработката) също е био средство за подхранване на стайните растения. Този прах просто се посипва регулярно върху повърхността на почвата в саксиите и сандъчетата.

Био пестициди
Основното правило в био градинарството е, да се наблюдават внимателно растенията, за да се открият евентуални проблеми (нежелани вредители) още в зародиш.
За да държите настрана летящите насекоми, вариант е да палите през известно време свещи с цитрусов аромат в помещението.

За пълзящите насекоми ефикасно средство е разтвор на 1 ч.л. течен сапун в 250 мл. вода, с който пръскате редовно растенията и включително долната част на листата.

Био градинарството е приятно занимание,  добро и за вашите цветя и за околната среда.

източник svejo.bg

Категория Категория: Цветя и растения

Категория Тагове: раствения, растения за дома, градина,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot